Víťaz gréckych volieb chce ďalšie dva roky, Nemecko nesúhlasí

SITA, TASR, TA3
18.6.2012 13:26

Líder víťaznej gréckej strany Nová demokracia by chcel viac času na plnenie bolestivých podmienok balíčka pre Grécko. Nemecká vláda však nesúhlasí.

Líder strany Nová demokracia Antónis Samarás sa po sformovaní novej vlády pokúsi zmeniť bolestivé podmienky záchranného balíčka pre Grécko. Vyhlásil to po tom, čo od gréckeho prezidenta Károlosa Papoúliasa dostal oficiálny mandát na zostavenie novej vlády.

Nemecký minister zahraničných vecí Guido Westerwelle v nedeľu vyhlásil, že podmienky záchranného programu pre Grécko v objeme 130 mld. eur nemožno otvárať, Atény však môžu dostať na ich splnenie dlhší čas. "Dohody nemožno zásadne meniť, viem si ale predstaviť, že by sme mohli opäť hovoriť o časovej osi," uviedol Westerwelle. Podľa jeho slov sa však reformám nemožno vyhnúť. Na základe dohody o finančnej pomoci má Grécko do roku 2014 znížiť svoj deficit verejných financií pod 3 percentá HDP. Samarás vyzval na posunutie tohto termínu o dva roky.

Ako dnes uviedol hovorca nemeckej vlády Georg Streiter, krajina nemá pocit, že je vhodný čas na zmierňovanie úverových podmienok Grékom alebo predlžovanie lehoty na ich plnenie. Vláda tak nepodporila Westerwelleho názor.

Podľa Streitera je dôležité, aby Gréci teraz takzvanú trojku medzinárodných veriteľov presvedčili, že dohody mienia plniť a aj realizovať prisľúbené reformy. "Momentálne nie je vhodná doba na akékoľvek ústupky voči Grécku," dodal Streiter. Na priamu otázku, či existuje možnosť, že by sa Grékom poskytlo viac času na splnenie reformných cieľov, ako to naznačil Westerwelle, Streiter dodal, že "vláda trvá na tom, čo bolo dohodnuté pôvodne".

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok