Policajti zadržali strelca, ktorý zastrelil troch ľudí

TA3, SITA, TASR
16.6.2012 14:38

Dráma v Hurbanove sa po vyše troch hodinách skončila. Policajti zadržali strelca, ktorý zastrelil troch ľudí a ďalších dvoch zranil.

Policajti zadržali strelca, ktorý zastrelil troch ľudí
TASR

Policajt sa s Rómami poznal, mali kriminálnu minulosť

Mestský policajt, ktorý dnes v Hurbanove zastrelil troch Rómov a dvoch ďalších postrelil, sa s obeťami poznal. Potvrdil to dnes na brífingu v Hurbanove minister vnútra Róbert Kaliňák. Prichádzal s nimi do styku pri výkone svojho povolania. Mal s nimi aj rovnakú národnosť – maďarskú. Obete útoku nie sú polícii neznámi, štyria z piatich majú za sebou kriminálnu minulosť. Motív činu polícia prešetruje. Páchateľ je policajtom s krátkou prestávkou 20 rokov, pôsobil v hurbanovskej mestskej polícii aj v obecnej polícii v okolí Hurbanova. Jeho kolegovia na ňom podľa slov Kaliňáka žiadne podozrivé správanie v poslednom období nebadali. Stíhaný bude za vraždu alebo úkladnú vraždu.

Strelec sa sám vzdal polícii. Predchádzala tomu dvojhodinová dráma, počas ktorej si mieril zbraňou na hlavu v záhrade domu primátorky Hurbanova. Krátko po 10:00 prišiel 51-ročný policajt Milan J. svojím osobným autom v čase svojho voľna na Komárňanskú ulicu. Zastal pred domom, kde bývajú Rómovia a začal po nich strieľať. Traja boli na mieste mŕtvi. Podľa hovorcu operačného strediska záchrannej služby Borisa Chmela strelil páchateľ dvoch do hlavy a jedného do hrudníka. Ďalší muž je zranený a s priestrelom pľúc leží v ťažkom stave v komárňanskej nemocnici, zranená žena je už stabilizovaná. Jedna z posádok rýchlej lekárskej pomoci na mieste činu riešila aj emočný stres Rómov. Obete patria do jednej rodiny, o život prišli otec, syn a zať a zranený je ďalší syn a jeho manželka. Najstarší mal 44 rokov, ostatní Rómovia mali 19, 22, 24 a 26 rokov.

Páchateľ strieľal vojenskou zbraňou českej výroby, ktorú mal v nelegálnej držbe. Potom z miesta činu odišiel. V krátkom čase ho policajti lokalizovali v priestore rodinného domu primátorky Margity Zemkovej, ktorá v tom čase nebola doma, bola práve na spoločenskej udalosti v Hurbanove. Po dvoch hodinách vyjednávania sa strelec polícii vzdal. Kaliňák povedal, že muž mal pri sebe pištoľ so zásobníkom na osem nábojov, ale koľko zásobníkov mal páchateľ pri sebe, nevedel Kaliňák presne povedať.

Obyvateľov obce Svätý Peter, z ktorej policajt pochádza, jeho čin veľmi zaskočil. Tvrdia, že nikdy sa neprejavoval agresívne, bol obľúbený. V minulosti bol údajne náčelníkom mestskej polície v Hurbanove, odkiaľ odišiel pracovať ako policajt do obce Marcelová. Z Marcelovej sa vrátil späť do Hurbanova, kde teraz pracoval ako radový policajt. Je ženatý a má dve dcéry. Rodinný dom v obci Svätý Peter, v ktorom policajt spolu s rodinou býva, strážia policajti. Obyvatelia obce majú údajne informácie o tom, že sa Rómovia chystajú na pomstu. Obávajú sa, že sa v obci po dnešnej tragédii rozpútajú nepokoje.


Tlačová beseda Roberta Kaliňáka k streľbe v Hurbanove:

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok