Francúzsko si opäť zvolilo ľavicu

TA3, TASR
11.6.2012 07:26

Francúzski socialisti si na účet pripísali ďalší úspech. Po prezidentských voľbách triumfovali aj v prvom kole tých parlamentných. Spolu so svojimi spojencami získali takmer 47 percent hlasov.

Francúzsko si opäť zvolilo ľavicu
SITA

Po nedeľňajšom prvom kole parlamentných volieb vo Francúzsku je prezident Francois Hollande a jeho spojenci z ľavicového tábora na najlepšej ceste zabezpečiť si v Národnom zhromaždení absolútnu väčšinu.
Podľa oficiálnych výsledkov zverejnených v noci nadnes francúzskym ministerstvom vnútra, získali ľavicové strany na čele s Hollandeho Socialistickou stranou (PS) 46,77 percenta hlasov. Konzervatívny Zväz za ľudové hnutie (UMP) bývalého prezidenta Nicolasa Sarkozyho a jeho spojenci dostali len 34,07 percenta hlasov.

Krajne pravicový Národný front (FN) volilo 13,6 percenta Francúzov. Volebná účasť bola na francúzske pomery dosť nízka a dosiahla 57 percent, čo je približne o 20 percent menej ako v prezidentských voľbách.

Podľa spresnených prognóz môžu socialisti a ich spojenci získať v Národnom zhromaždení 283-329 kresiel. Táto komora parlamentu má 577 členov a absolútna väčšina predstavuje 289 mandátov. UMP v porovnaní s prvým kolom volieb pred piatimi rokmi výrazne stratil a so svojimi spojencami obsadí len 210-263 kresiel. Najviac mu uškodila slabá účasť voličov.

V parlamente bude zastúpený aj Ľavicový front, ktorému sa ujde 13-19 kresiel. Hoci FN získal v celoštátnom meradle takmer 14 percent hlasov, bude mať maximálne troch poslancov, keďže menšie strany bez partnerov znevýhodňuje väčšinový volebný systém. Vo Francúzsku, druhej najväčšej ekonomike EÚ, tak s veľkou pravdepodobnosťou nenastane tzv. kohabitácia, teda že ľavicový prezident bude musieť vládnuť s pravicovým parlamentom.

Naopak, krajina speje prvýkrát k tomu, že ľavicový prezident sa bude môcť oprieť o tiež ľavicovú väčšinu v oboch komorách parlamentu, pretože Senát ovládajú socialisti a ich spojenci už od minulého roku.

Už v prvom kole volieb si mandát zabezpečili dvaja členovia Hollandeho vlády, pretože vo svojich volebných obvodoch získali viac ako 50 percent hlasov. Sú to minister zahraničných vecí Laurent Fabius a premiér Jean-Marc Ayrault. Do druhého kola (17. júna) postúpili tí, ktorí získali aspoň 12,5 percenta hlasov.

O výsledkoch parlamentných volieb vo Francúzsku s redaktorkou Alžbetou Maťašovskou

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok