Počiatek: Dokončenie D1 brzdí niekoľko problémov

TASR
5.6.2012 11:24

Budovanie cestnej a diaľničnej infraštruktúry je "absolútnou prioritou" súčasnej vlády. Otázkou ostávajú finančné zdroje na realizáciu tejto priority. Povedal to pre HN minister dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja Ján Počiatek.

Počiatek: Dokončenie D1 brzdí niekoľko problémov
TA3

Podľa jeho slov hlavným zdrojom financovania by mali byť eurofondy. Nedostatkom je však nedostatočná príprava projektov a reálne hrozí, že v rámci programovacieho obdobia nebudú financie z tohto zdroja vyčerpané. Ďalším zdrojom je štátny rozpočet, avšak jeho možnosti sú značne obmedzené. Určité prostriedky sú aj vo vybraných financiách z diaľničného mýta. Veľa sa hovorí podľa ministra o diaľničných dlhopisoch. Do tejto oblasti by sa mohli zapojiť aj dôchodcovské správcovské spoločnosti, avšak tento zdroj je veľmi neistý. Počíta sa aj s financovaním v rámci PPP projektov.

Prioritnou úlohou v budovaní cestnej infraštruktúry, ako zdôraznil Počiatek, je dokončenie prepojenia Bratislavy s Košicami. Situáciu však sťažujú viaceré úseky, napríklad Turany-Hubová. Projekt zastavil i protest environmentalistov a čaká sa na posúdenie Európskej komisie. Ďalším problematickým úsekom je obchvat Prešova, kde sa zatiaľ prakticky nič neurobilo.

Podľa Počiatka jednou z hlavných úloh v nadchádzajúcom období je zlepšiť komunikáciu s Európskou komisiou, urýchliť prípravu a realizáciu projektov infraštruktúry. Viaceré zámery však vzhľadom na finančnú situáciu a zlú pripravenosť projektov nie je reálne uskutočniť v stanovených termínoch.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok