Kontroverzné otázky vyriešime priateľsky, dohodol Lajčák v Maďarsku

TASR
1.6.2012 14:26

Vzťahy medzi SR a Maďarskom sú komplexnejšie, pozitívnejšie a kvalitnejšie, než ako sa to objavuje v určitých segmentoch médií, povedal v Budapešti minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák po schôdzke so šéfom maďarskej diplomacie Jánosom Martonyim.

Kontroverzné otázky vyriešime priateľsky, dohodol Lajčák v Maďarsku
SITA

Lajčák označil dnešné rokovanie za úprimné a užitočné. So svojím rezortným partnerom sa dohodli, že otázky, na ktoré majú odlišné názory, budú riešiť ako priatelia a spojenci, k čomu budú využívať diplomatické kanály a nebudú si vzájomne posielať odkazy.

Slovenský minister potvrdil, že vláda SR je pripravená zachovať úroveň práv maďarskej národnostnej menšiny žijúcej na Slovensku. K otázke zákona o občianstve povedal, že slovenská vláda pripravuje jeho úpravu. Podľa jeho slov dvojstranný problém vznikol odlišnou filozofiou týchto zákonov. Návrhy riešení pripravia experti na oboch stranách a predložia ich ministrom zahraničných vecí.

Martonyi na margo dobrých vzťahov konštatoval, že je to politický odkaz, ktorý treba sústavne zdôrazňovať a je potrebné hovoriť o tom. Spoločné záujmy oboch našich krajín sú omnoho dôležitejšie a vážnejšie než diskusia a otvorené otázky, ktoré ešte existujú," dodal šéf maďarskej diplomacie.

"Vítame postoj novej slovenskej vlády, ktorý zdôraznil aj minister Lajčák - že slovenská vláda má záujem o posilňovanie vzájomných vzťahov," povedal maďarský minister, podľa ktorého diskusie stále boli, sú a budú. Martonyi zdôraznil snahu otvorené otázky riešiť v rámci úprimnej otvorenej a jasnej dvojstrannej diskusie.

Záznam TB po stretnutí ministrov zahraničných vecí Slovenska a Maďarska

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok