Rekonštrukcia mosta Pustý hrad pri Zvolene: Investícia do bezpečnosti cestnej siete

ta3/TS NDS
6.5.2024 10:31

Oprava strategického mosta pri Zvolene štartuje 11. mája 2024. Viac ako sedemsto metrov dlhý most Pustý hrad prvýkrát od svojho vzniku prejde zásadnou opravou. Celková investícia do obnovy predstavuje 3,75 milióna eur.

Most Pustý hrad pri Zvolene.jpg
Facebook/Národná diaľničná spoločnosť

Napriek skutočnosti, že práce na vyťaženom moste budú prebiehať v dvoch etapách a pri maximálnom možnom zachovaní dopravy, je nevyhnutné rátať so zdržaniami najmä počas dopravných špičiek.

Nevyhovujúci technický stav mosta

Jedna z najväčších tohtoročných investícií do opráv a skvalitnenia mostov putuje k Zvolenu. Most Pustý hrad, na ceste prvej triedy (I/16), prejde komplexnou opravou za niekoľko miliónov eur. Opravu si vyžiadal nevyhovujúci technický stav mosta, ktorý sa prejavuje trhlinami a nerovnosťami na vozovke. Najdôležitejšiu úlohu však predstavuje výmena starej izolácie, cez ktorú preniká voda a degraduje samotnú nosnú konštrukciu.

Práve vďaka vopred naplánovanej oprave dokáže NDS pracovať na moste aj pri zachovaní dopravy a minimalizovať tak nevyhnutné obmedzenia. V opačnom prípade by bola len otázka času, kedy by jeden z najdôležitejších mostov v regióne bolo nevyhnutné odstaviť.

Pomôžu dočasné semafory

Pre zachovanie dopravy Národná diaľničná spoločnosť opravu rozdelila do dvoch etáp. Práce budú prebiehať vždy len na jednej polovici mosta. Vďaka tomu bude možné prostredníctvom dočasných semaforov premávku presmerovať na opačnú stranu. Dĺžka trvania červenej a zelenej bude upravovaná na základe aktuálnej dopravnej situácie.

Pre zníženie nevyhnutného zdržania počas opravy sú navrhnuté alternatívne trasy, výlučne pre osobné automobily. Vodiči cestujúci z R1 od Budče v smere na Lučenec a Krupinu môžu využiť alternatívnu trasu po ceste I/66 pri Veľkej Stráži prejsť na cesty III/2453 a III/2452 (obchádzková trasa vedená cez mesto). Taktiež túto trasu môžu využiť motoristi smerujúci od Banskej Bystrice v smere do Lučenca.

Máš dobrý tip na reportáž?

Stiahni appku a pošli video zaujimavých udalostí z tvojho regiónu.

Zistiť viac
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok