Turisti šalejú, no nie je všetko zlato, čo sa blyští. Prečo je v Japonsku deväť miliónov prázdnych domov

ta3/ČTK
6.5.2024 05:00

Nové údaje ukazujú, že takmer 14 percent všetkých domov v Japonsku je prázdnych. Prebytok nehnuteľností priťahuje rastúci záujem cudzincov, napísal denník The Guardian.

Japonsko domy
Profimedia (ilustračná fotografia)

Vidiek sa vyľudňuje

Vládne údaje zverejnené v utorok ukazujú, že počet prázdnych domov k októbru 2023 vzrástol od predchádzajúceho prieskumu v roku 2018 o viac ako pol milióna. Podstatou problému je vyľudňovanie vidieka v kombinácii s tým, že mnohí z tých, ktorí takéto nehnuteľnosti zdedia, v nich nemôžu alebo nechcú bývať, renovovať ich alebo ich dokonca zbúrať. Ani mestá nie sú imúnne a v mestských oblastiach sa nachádzajú státisíce dlhodobo prázdnych domov.

Deväť miliónov prázdnych nehnuteľností predstavuje takmer 14 percent všetkých domov v Japonsku, aj keď skutočný počet môže byť vyšší. Výskumný ústav Nomura odhaduje, že existuje takmer 11 miliónov prázdnych domov a do desiatich rokov by ich celkovo mohlo byť až 30 percent.

Dlhodobo prázdne prenájmy a vysoké dane

Viac ako 4,4 milióna skúmaných nehnuteľností je možné prenajať - sú však dlhodobo prázdne a väčšinou sa nachádzajú mimo hlavných populačných centier. Stav viac ako 3,8 milióna objektov nie je známy a iba 330 000 z deviatich miliónov bolo určených na predaj.

Prázdne pozemky sú v Japonsku zaťažené vyššími daňami ako pozemky so stavbami, čo zvyšuje finančnú záťaž spojenú s búraním starých domov a vedie niektorých ľudí k tomu, že sa vyhýbajú dedeniu nehnuteľností.

Medzi cudzincami však rastie záujem o tento prebytok prázdnych nehnuteľností, najmä o tradičné domy, ponúkajúce možnosť lacného a neobvyklého ubytovania, prázdninových domov alebo prenájmu turistom.

Návrat zašlej slávy

Hana Sakataová a jej manžel sa prostredníctvom svojej spoločnosti New Heritage venujú renovácii a prenájmu domov už takmer desať rokov, pričom začali s prázdninovým domom na polostrove Izu, ktorý bol prázdny a schátraný. Tradičný dom v dedine v hornatom Nagane získali po tom, čo sa jeho časť zrútila pod ťarchou neodprataného snehu, zatiaľ čo jeho starší majiteľ bol v opatrovateľskom zariadení.

Náklady na vrátenie bývalej slávy takýmto nehnuteľnostiam sú však obrovské, varuje Sakataová, ktorá sa s projektom tradičného domu stále stretáva.

"V súčasnej dobe sa najmä medzi cudzincami šíri veľký humbuk o tom, že tieto gigantické statky sú v Japonsku k dispozícii veľmi lacno alebo zadarmo. Ale je to obrovský záväzok a nie je veľa dodávateľov, ktorí by ich dokázali opraviť - tradičné tesárske zručnosti vymierajú," hovorí.

Dopyt prevyšuje ponuku

Napriek tomu je záujem zahraničných turistov o pobyt v tradičných japonských ubytovacích zariadeniach vysoký a dopyt v súčasnej dobe prevyšuje ponuku, poznamenáva Sakataová.

Jeny, ktoré sa voči hlavným menám pohybujú na niekoľkoročných minimách, prispeli k rozmachu cestovného ruchu, ktorý v marci zaznamenal rekordný počet troch miliónov zahraničných návštevníkov.

Pozrite si archívnu reportáž z 13. marca 2024 o tom, ako explodovala japonská raketa.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok