Tržby rástli, rozvod so SkyTollom aj zmeny v dôchodkoch. Pozrite si posledné najdôležitejšie správy z našej ekonomiky

ta3/TASR
5.5.2024 11:00

Pozrite si výber najdôležitejších správ zo slovenskej ekonomiky, ktoré boli zverejnené v tomto týždni.

výroba autá volkswagen
TASR/Pavel Neubauer

29. apríl - Slovenský zväz pekárov, cukrárov a cestovinárov víta zrušenie zvýhodnených predčasných odchodov do dôchodku. Odliv pracovníkov a akútny nedostatok pracovnej sily spôsobuje podľa SZPCC významné zvýšenie personálnych nákladov pekárov, cukrárov a cestovinárov, čo sa prejaví aj v odbytových cenách. V pondelok o tom informoval predseda predstavenstva SZPCC Milan Lapšanský.

29. apríl - Pokiaľ vláda neprijme dodatočné opatrenia na konsolidáciu verejných financií, môže v tomto roku deficit verejnej správy dosiahnuť 7,587 miliardy eur alebo 5,8 % hrubého domáceho produktu. Vyplýva to z aprílového rozpočtového semaforu Kancelárie Rady pre rozpočtovú zodpovednosť. Oproti marcovej prognóze očakáva RRZ nárast schodku o 104 miliónov eur.

30. apríl - Slovenská pošta rozšírila sieť výdajných miest PoštaPOINT, aktuálne ich je vyše 100. Ide o výdajné miesta v partnerských prevádzkach pošty. Možno ich nájsť v mestách i na vidieku, otvorené bývajú aj cez víkendy či do neskorých popoludňajších hodín. V utorok o tom informoval hovorca SP Martin Guzi.

1. máj - Spoločnostiam vlani medziročne narástli tržby o 2,1 % a klesli náklady na spotrebovaný tvar a energie. Napriek tomu sa im však znížil čistý zisk o asi 14,9 %. Zisk pred úrokmi, zdanením a odpismi (EBITDA) im klesol taktiež, a to o 3,3 %. Vyplýva to z aktuálnej analýzy výsledkov firiem, ktoré podali daňové priznanie za rok 2023 v riadnom termíne od spoločnosti FinStat.

2. máj - Národná diaľničná spoločnosť po niekoľkoročných odkladoch uzatvorila zmluvu s firmou CzechToll na nový mýtny IT systém. Napriek tomu, že NDS CzechToll opakovane vyhodnotila ako víťaza verejného obstarávania, zmluvu doteraz nemohla podpísať pre námietky uchádzačov a preverovanie týchto námietok Úradom pre verejné obstarávanie.

2. máj - Štátna veterinárna a potravinová správa SR má od začiatku mája nového riaditeľa. Odchádzajúceho Jozefa Bíreša nahradil Martin Chudý, ktorý organizáciu riadil už počas úradníckej vlády. Vo štvrtok o tom informovalo Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR.

2. máj - Štátny rozpočet dosiahol ku koncu apríla tohto roka schodok na úrovni 3,2 miliardy eur. Medziročne sa tak zvýšil o 1,005 miliardy eur alebo 45,8 %. Informovalo o tom vo štvrtok Ministerstvo financií SR.

3. máj - Počet čerpacích staníc petrochemickej firmy OMV na Slovensku sa rozšíri. Protimonopolný úrad SR schválil prevzatie výlučnej kontroly OMV Slovensko nad 26 čerpacími stanicami značky Benzinol. V piatok o tom informoval PMÚ. OMV mal koncom minulého roka 104 čerpacích staníc a patrí v ich počte po dominantnom predajcovi pohonných látok Slovnaft spolu s Orlenom a Shell do trojice najväčších spoločností v tomto segmnete.

Pozrite si rozhovor z 3. mája 2024 s analytikom Slovenskej sporiteľne o tom, že Slovensko je pre investerov stále zaujímavé.

4. máj - Zamestnávanie na živnosť by malo dostať jasné pravidlá, aby firmy nevedome neporušovali zákon. Zároveň by sa mali na odhaľovanie spoločností, ktoré obchádzajú zákon, intenzívnejšie zamerať inšpektoráty práce. Upozornili na to odborníci spoločnosti Highgate Law & Tax.

Nelegálnym zamestnávateľom hrozí od inšpektorátov práce pokuta vo výške od 2000 do 200 000 eur. Postihnutá môže byť aj fyzická osoba, ktorá vykonávala nelegálnu činnosť. 

Na Slovensku môže pracovať podľa spoločnosti Highgate Law & Tax viac ako 100.000 ľudí vo firmách ako bežní zamestnanci, no pritom majú status živnostníkov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok