Slováci prispeli na muníciu pre Ukrajinu miliónmi eur. Zbierku sa snažia zneužiť podvodníci, vytvorili falošnú stránku

ta3
22.4.2024 13:54

Česká vláda nedávno odštartovala celosvetovú iniciatívu na nákup munície pre Ukrajinu, do ktorej sa zapojilo viac ako 20 krajín. Slovenská vláda sa k iniciatíve odmietla pridať, a tak sa Slováci pripojili aspoň občianskou zbierkou. Tú sa však pokúsili zneužiť podvodníci.

438333117_419221857394238_1630480812823564958_n.jpg
Facebook / Mier Ukrajine

Občianskej zbierke, ktorú spustila iniciatíva Mier Ukrajine, sa podarilo vyzbierať za sedem dní zbierky viac ako tri milióny eur. Jej úspešnosť sa však pokúšajú zneužiť aj podvodníci. Vytvorili falošnú stránku, ktorá sa nápadne podobá na oficiálnu stránku zbierky. 

Rozdiel v jednom písmene

"Zneužili náš vizuál, logo aj texty. Táto podvodná stránka nemá s nami nič spoločne. Názov stránky je takmer identický originálu, rozdiel je iba v jednom písmene," uviedla iniciatíva Mier na Ukrajine na sociálnej sieti. 

Iniciatíva sa obrátila na políciu aj expertov, aby pomohli zistiť pozadie podvodného webu, ktorý využíva doménu www.municiEpreukrajinu.sk.

Snažia sa vylákať peniaze

"Podvodníci sa snažia od ľudí vylákať peniaze a osobné údaje - v prípade údajov ide nad rámec toho, čo požaduje originálna zbierka, čo len znásobuje podvodnú snahu autorov fejkového webu," pripomenula stránka Hoaxy a podvody.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok