Koaličná SNS navrhuje do zákona výnimku. Chce, aby zamestnanec mohol preniesť rekreačný poukaz na svojho rodiča

ta3/TASR
13.4.2024 10:41

Platnosť rekreačných poukazov by sa mohla rozšíriť pre ďalšie osoby. Návrh novely Zákonníka práce a zákona o podpore cestovného ruchu do parlamentu predložili poslanci za SNS Andrej Danko, Rudolf Huliak, Dagmar Kramplová a Adam Lučanský.

Otvorili sezónu v Tatrách. Symbolicky odomkli Štrbské Pleso
SITA/Ľubomíra Ivanková
ilustračná fotka

Poslanci tak chcú maximalizovať využívanie rekreačných poukazov a zintenzívniť podporu domáceho cestovného ruchu.

Viac možností pre rodičov?

"Prenositeľnosť rekreačného poukazu na rodiča zamestnanca má plošne podporiť možnosť využívania rekreačného poukazu zamestnanca a maximalizovať efektivitu ich pozitívnych vplyvov. Vďaka možnosti prenosu rekreačného poukazu bude mať rodič zamestnanca s nižším disponibilným príjmom väčšiu možnosť zúčastniť sa na aspoň jednej rekreácii počas roka, ktorá je potrebná na regeneráciu fyzických a psychických síl a zvýšenie kvality ich života," uviedli poslanci v dôvodovej správe. Účinnosť zákona navrhujú od 1. januára 2025.

Podľa súčasného zákona sa rekreačný poukaz vydáva na fyzickú osobu a je neprenosný. Nárok na neho majú zamestnanci, ktorých pracovný pomer u zamestnávateľa trvá nepretržite najmenej dva roky. Príspevok na rekreáciu je vo výške 55 % oprávnených nákladov, najviac však do výšky 275 eur za kalendárny rok.

Rekreačné poukazy boli zavedené od roku 2019. Povinnosť poskytovať zamestnancom tento príspevok na rekreáciu majú firmy s viac ako 49 zamestnancami. Pre menšie spoločnosti je možnosť poskytnúť zamestnancom rekreačný poukaz dobrovoľná.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok