Parlament odhlasoval návrh: 13. dôchodok má byť po novom zadefinovaný ako dôchodková dávka, o vyplácanie sa postará Sociálna poistovňa

ta3/TASR
13.2.2024 12:14

Parlament tiež odhlasoval návrhy týkajúce sa predaja zahrievaných tabakových výrobkov s arómou, ochrany zdravia zamestnancov pri práci či vedenia vozidla s právom prednostnej jazdy skupiny C1.

dôchodci seniori 1140px (ČTK/Ramík Drahoslav)
ČTK/Ramík Drahoslav

Trinásty dôchodok by mala vyplácať Sociálna poistovňa

Od tohto roka sa má zrušiť 13. dôchodok ako štátna sociálna dávka. Po novom má byť zadefinovaný ako nová dôchodková dávka. Vyplácať by ho tak mala rovnako ako ostatné dôchodky Sociálna poisťovňa (SP). Vyplýva to z návrhu novely zákona o sociálnom poistení, ktorý poslanci Národnej rady (NR) SR posunuli do druhého čítania.

"Suma 13. dôchodku, štátnej sociálnej dávky, sa podľa v súčasnosti platnej právnej úpravy pohybuje v rozpätí od 50 do 300 eur. Napriek výraznému rastu spotrebiteľských cien od roku 2020 sa však tieto sumy nezvýšili, čím sa reálna hodnota tejto štátnej sociálnej dávky znížila," uviedlo Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny (MPSVR) SR v predkladacej správe.

Nárok na 13. dôchodok by mali mať poberatelia všetkých dôchodkových dávok, ktoré vypláca SP. Tiež by ho mali dostať občania, ktorým dôchodok vypláca útvar sociálneho zabezpečenia príslušného silového rezortu.

Ak by bola priemerná výška daného druhu dôchodku nižšia ako 300 eur, suma 13. dôchodku bude minimálne 300 eur.

Väčšina novely má byť účinná od 1. júla 2024. Úprava súvisiaca s posunutím novej výplatnej fázy v starobnom dôchodkovom sporení má nadobudnúť účinnosť 1. januára 2026.

Súhrn ďalších parlamentom odhlasovaných návrhov

Zákaz predaja tabakových výrobkov s arómou

Predaj zahrievaných tabakových výrobkov s arómou sa má od budúceho roka zakázať. Vyplýva to z novely zákona o výrobe, označovaní a predaji tabakových výrobkov a súvisiacich výrobkov, ktorú v utorok schválili poslanci Národnej rady (NR) SR.

Zvýšená ochrana zdravia

Ochrana zdravia zamestnancov pri práci sa má zvýšiť. Plánujú sa zmeny týkajúce sa práce s karcinogénnymi faktormi, mutagénnymi faktormi a reprodukčne toxickými faktormi. Vyplýva to z návrhu novely zákona o ochrane, podpore a rozvoji verejného zdravia, ktorý v utorok poslanci Národnej rady (NR) SR posunuli do druhého čítania.

Dobudovaný Centrálny informačný systém

Centrálny informačný systém štátnej služby by mal byť komplexne dobudovaný a upravený na základe samostatného zákona. Vyplýva to z návrhu zákona o centrálnom informačnom systéme štátnej služby a o zmene a doplnení zákona o štátnej službe, ktorý v utorok posunuli poslanci Národnej rady (NR) SR do druhého čítania.

Znížená dĺžka praxe pri vedení vozidla skupiny C1

Vozidlo s právom prednostnej jazdy skupiny C1 bude môcť viesť aj vodič s jednoročnou praxou vo vedení tohto typu vozidla. V súčasnosti sú to dva roky. Vyplýva to z novely zákona o cestnej premávke, ktorú v utorok schválili poslanci Národnej rady (NR) SR. Zmeny sa týkajú vozidiel integrovaného záchranného systému. 

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok