Mimoriadne štúdio ta3: Slovensko po atentáte na premiéra

17.5.2024 13:45

Dva dni po atentáte na predsedu vlády je jeho stav naďalej vážny, ale stabilizovaný. Premiér je schopný komunikácie a na udalosti vrátane streľby, prevozu do nemocnice a predoperačných vyšetrení si pamätá. V Banskobystrickej nemocnici sa oňho stará špičkový personál. V pondelok by malo zasadnúť lekárske konzílium, vyhodnotí zdravotný stav premiéra a rozhodne o ďalšom postupe.

Operatívci aktívne postupujú aj pri objasnení dôvodov útoku a zaisťovaní dôkazov. Útočníka ráno previezli do jeho bytu. Zbraň s ktorou 5x vystrelil na premiéra a niekoľkokrát ho pritom zasiahol mal v legálnej držbe. Začalo sa tiež trestné stíhanie pre marenie úlohy verejným činiteľom. 

Politici vyzývajú na upokojenie situácie

Verejnosť sa pýta, či ochrankári urobili maximum pre bezpečnosť premiéra a či sa incidentu nedalo predísť. Mimoriadna udalosť vyvolala silnú odozvu doma aj v zahraničí a o Slovensku v súvislosti s incidentom vie defacto celý svet. Naši politici vyzývajú na upokojenie situácie. Prezidentka Zuzana Čaputová spoločne s novozvoleným prezidentom Petrom Pellegrinim zvolávajú okrúhly stôl. Otázna je účasť Andreja Danka. Ten sa mal vyjadriť, že "Jediný človek, ktorý mi môže povedať, že tam mám ísť, je Robert Fico." Podľa predsedu národniarov by parlament, ktorý schôdzu bezprostredne po atentáte prerušil, mal v rokovaní pokračovať v utorok. V Štúdiu o atentáte na premiéra a o tom, ako sa zmení Slovensko s ministrom vnútra Matúšom Šutajom-Eštokom.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok