Ramsay: Môžeme zdolať kohokoľvek a je načase, aby sme to dokázali. Hlavaj je najlepší brankár na MS

20.5.2024 09:12 , Aktualizované: 20.5.2024 09:44

Slovenskí hokejisti si v zápase proti Lotyšsku mohli zabezpečiť istotu postupu do štvrťfinále MS v Ostrave, no prehra 2:3 po samostatných nájazdoch im skomplikovala situáciu. O ich osude sa rozhodne v záverečný hrací deň základných skupín a podľa trénera Craiga Ramsayho je načase dokázať, že tím dokáže zdolať aj najsilnejších.

ramsay slovensko hokej
TASR/Michal Runák

Pred bránkou sa nepresadzovali

"Teraz je na nás, aby sme odohrali čo najlepší zápas. Môžeme zdolať kohokoľvek a je načase, aby sme to dokázali," poznamenal Ramsay, čím narážal na duel so Švédskom (od 20.20 h).

Ešte pred ním sa v ostravskej aréne uskutoční zápas medzi USA a Lotyšskom, v ktorom Lotyši budú musieť získať tri body, aby sa dostali do štvrťfinále. Akýkoľvek iný rezultát posunie do vyraďovacej fázy slovenský tím. Ak sa Lotyšom podarí zaskočiť jedného z favoritov šampionátu, Slováci budú musieť na postup získať aspoň jeden bod proti Švédsku. Do tejto situácie sa dostali po tom, čo podľahli Lotyšom, pričom na spečatenie postupu im stačilo akékoľvek víťazstvo.

"Mali sme skvelý začiatok, bolo tam veľa striel a šancí. Predviedli sme veľmi pekné akcie, no neskórovali sme z nich. Dobré veci sa dejú najmä vtedy, keď sa tlačíte pred bránku, no tam sme sa dnes nepresadzovali. Ich brankár videl puky až príliš dobre," poznamenal Ramsay.

Slabší sú iba Poliaci

Slováci zvládli v riadnom hracom čase dve oslabenia a neinkasovali ani počas dvoch početných nevýhod v predĺžení. Lotyši v ňom prestrieľali slovenský tím 11:1.

"V oslabeniach sme odviedli skvelú prácu. Hráči, ktorí tam boli, hrali naozaj obetavo. Niektorí nasadzujú svoj život, aby sme zvíťazili a urobia všetko pre tím," narážal Ramsay najmä na útočníka Andreja Kudrnu, ktorý sa obetavo hodil do strely a po zásahu pukom mal tržnú ranu.

Slovenský tím sa počas zápasu dostal k štyrom presilovkám, tri z nich mal v prvej tretine, no potvrdil, že v tejto disciplíne patrí k najslabším na turnaji. Z 19 početných výhod vyťažil iba jeden gól, slabší sú iba Poliaci, ktorí v nich zatiaľ neskórovali.

"Akoby sme hľadali iba jeden možný spôsob zakončenia - strelu bez prípravy. Pritom existuje veľa spôsobov ako skórovať, hráči môžu strieľať zápästím alebo dorážať odrazené puky," pripomenul Ramsay.

Pozrite si reportáž o tom, ako zatiaľ hodnotia šampionát bývalí slovenskí hokejisti:

Famózny Hlavaj

Samuel Hlavaj v zápase s Lotyšskom potvrdil, že je nielen opora slovenského tímu, ale aj jeden z najlepších brankárov hokejových MS. Súperovi zmaril 40 zo 42 striel a napriek prehre 2:3 po samostatných nájazdoch si odniesol vysokú 95,24-percentnú úspešnosť zákrokov. V tomto ukazovateli je po 10. hracom dni šampionátu líder spomedzi všetkých brankárov.

Po víťazstve nad Francúzskom 4:2 hráči hovorili o vysokej teplote v hale, ktorá sa podpísala aj pod menej kvalitný ľad. Podobné podmienky boli aj ďalší deň, no Hlavaj sa necítil zle. "Dnes to bolo dobré a aj napriek teplu som sa cítil rýchly a silný na nohách. Samozrejme, že každému už ku koncu odchádzali sily, aj hráčom. Niektorí už mali kŕče. Trochu som sa trápil iba v predĺžení," poznamenal Hlavaj.

V riadnom hracom čase ho prekonali Ralfs Freibergs a Oskars Cibulskis, ktorý v 59. minúte odpovedal na gól Petra Cehlárika a poslal duel do predĺženia. Hlavaj viacerými zákrokmi držal tím v hre o dôležité víťazstvo. V samostatných nájazdoch napokon uspeli Lotyši, keď zo siedmich pokusov uspeli v dvoch. Hlavaja dvakrát prekonal Dans Ločmelis.

"Najmä druhý gól bol veľmi nešťastný. Spravil som zákrok, ale prešmyklo sa mi to a už som iba videl, ako puk smeruje za čiaru. Ten hráč bol ľavák, mal viacero možností, vybral si túto. Spravil to veľmi dobre," poznamenal Hlavaj, ktorý má po štyroch odchytaných zápasoch 93,94-percentnú úspešnosť zákrokov a priemer 1,93 inkasovaného gólu na zápas. "V prvom rade som vďačný trénerom za príležitosť. Hokej mi teraz chutí a baví ma. Myslím si, že som na vrchole tohtosezónnej formy."

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok