Pápež prišiel do Benátok, navštívil výstavu vo väznici. Po siedmich mesiacoch tak opäť cestoval mimo Ríma

ta3/ČTK
28.4.2024 10:20

Pápež František v nedeľu navštívil Benátky. Mimo Ríma cestoval prvý raz za posledných sedem mesiacov. Pápež František sa stal prvým pontifikom, ktorý navštívil benátske Bienále - prehliadku súčasného umenia.

Osemdesiatsedemročný František v nedeľu ráno priletel vrtuľníkom na ostrov Giudecca, kde navštívil ženskú väznicu, v ktorej Vatikán zriadil svoj pavilón pre benátske Bienále. Pozdravil väzenkyne, ktoré ho potom sprevádzali pri prehliadke pavilónu.

"Väzenie je krutá realita a problémy ako preplnenosť, nedostatok zariadení a prostriedkov či prípady násilia prinášajú veľké utrpenie. Môže však byť aj miestom morálnej a materiálnej obrody," povedal František. "Nezabúdajme, že všetci máme chyby, ktoré treba odpustiť, a rany, ktoré treba zahojiť," dodal.

Mojimi očami

Nezvyčajné rozhodnutie zriadiť pavilón Svätej stolice vo väznici podčiarkuje pápežove opakované výzvy, aby spoločnosť pomáhala chudobným a zanedbávaným, vrátane väzňov.

Výstava má názov "Mojimi očami" a vystavené diela vytvorili umelci v spolupráci s väzenkyňami, informovala agentúra Reuters. Kurátori uviedli, že výstava má návštevníkom priblížiť príbehy a túžby ľudí, ktorí žijú vo väzení.

Prvý raz v Benátkach

Návšteva pápeža v Benátkach je jeho prvou od jeho zvolenia v roku 2013.

Od krátkej návštevy Francúzska v septembri minulého roka je to navyše prvýkrát, čo sa pápež vydal mimo Ríma. Plánovanú decembrovú cestu do Dubaja musel zrušiť pre zápal priedušiek. Pre problémy s kolenami sa pápež pohybuje s pomocou palice alebo na invalidnom vozíku, uvádza agentúra Reuters.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok