Guľky, oheň a panika. Ako sa moskovský koncert zmenil na masaker

ta3/Soňa Búranová
23.3.2024 20:56

Bolo krátko pred ôsmou hodinou a hľadisko v Crocus City Hall sa zapĺňalo pred piatkovým večerným rockovým koncertom skupiny Piknik. Tisíce fanúšikov netušili, že sa ocitnú uprostred lietajúcich guliek a krvavého kúpeľa.

Moskva útok
TASR/AP

Vtrhli dnu a začali strieľať

"Niektorí ľudia v hnedom oblečení, neviem, kto to bol - teroristi, vojaci, ktokoľvek - vtrhli do auditória a začali strieľať do ľudí z útočných pušiek," povedal fotograf Dave Primov, ktorý útok videl z balkóna na poschodí.

Ozbrojenci práve prechádzali cez halu pred koncertnou halou, náhodne spustili paľbu, pričom zabíjali a spôsobovali zranenia ľuďom na verejnosti, keď vošli dovnútra, opisuje BBC.

Na koncert sa predalo asi 6 200 lístkov, no ochranka vchod dlho nestrážila. Jeden zo štyroch strážcov povedal, že sa jeho kolegovia schovali za reklamnú tabuľu. "Tí útočníci prešli 10 metrov od nás - začali náhodne strieľať do ľudí na prízemí," povedal.

Nikto nevedel, koľko bolo útočníkov. Video natočené z horného poschodia však ukazovalo štyroch zamaskovaných mužov, ktorí kráčali niekoľko metrov od seba.

Útočník, ktorý tímu velil, mieril priamo na ľudí schúlených pri oknách. Išlo o prvé obete najsmrteľnejšieho ruského útoku na civilistov za posledné roky.

Mnohí zo zabitých a zranených pochádzali z Krasnogorska, Chimki a ďalších okolitých miest na severozápadnom okraji Moskvy.

Potom sa pridal druhý útočník, zatiaľ čo tretí ich nasledoval s batohom na chrbte. Štvrtý muž mu podal zbraň a prechádzali cez nestrážené detektory kovov smerom k auditóriu.

Hluk, panika a útek

Jedna žena prišla na podujatie so svojou 11-ročnou dcérou a kupovala zmrzlinu v kaviarni pri vchode, keď počuli hluk a niekto kričal, aby si všetci ľahli na zem.

"Ponáhľali sme sa k deťom, ľahli sme si a začali stavať barikády zo stolov a stoličiek a pribehlo k nám niekoľko zranených ľudí," povedala pre ruskú verziu BBC.

Rockový koncert sa mal začať už o pár minút a niektorí si mysleli, že hluk môže byť súčasťou vystúpenia.

Žena počula to, o čom si pôvodne myslela, že je "nejaký nekonečný výbuch petárd". Porozhliadala sa okolo seba a na tretí raz si uvedomila, že všetci v hale sa rozutekali.

Fotograf Dave Primov povedal, že došlo k tlačenici a začala sa panika. Niektorí ľudia v sále sa pokúsili ľahnúť si medzi sedadlá.

Tí v hľadisku, ktorí mohli, utekali na pódium. Iní sa pokúšali nájsť východy na vyšších poschodiach, no zistili, že niektoré dvere boli zamknuté. Očití svedkovia uviedli, že tam boli starší ľudia, ako aj deti.

Jeden muž z VIP lóže pre britský spravodajský portál opísal, ako sa on a ďalší zabarikádovali, no zistili, že v celej hale bolo vidieť a cítiť dym.

Ďalší muž uviedol, že útočníci hádzali "nejaké benzínové bomby a všetko začalo horieť." Plamene sa šírili veľmi šírili.

Hasiči sa pre útok nemohli dostať k budove. Požiar sa čoskoro rozšíril na strechu a bolo ho vidieť z celého Krasnogorska. Časť strechy sa zrútila a požiar sa rozšíril do prednej časti budovy, pričom zničil dve horné poschodia.

Mnohí ľudia utiekli cez foyer. Jedno video ukazuje, ako sa ďalší ponáhľajú po eskalátoroch okolo dvoch tiel.

Ďalšie video zachytáva ľudí na úteku a okolo nich sa rozliehal zvuk streľby. Dostali sa do relatívneho bezpečia v zadnej časti budovy. Niektorí tam sedeli schúlení.

O chvíľu sa na obrazovke televízora objavili zábery chaosu v prednej časti javiska. Nikde v budove nebolo ani stopy po ruskej polícii alebo špeciálnych jednotkách.

Začali pribúdať obete

Tí, ktorí prežili, vyliezli po schodoch a dostali sa k vchodu koncertnej haly. Jedného muža videli zvracať, zatiaľ čo iní telefonovali svojim blízkym a odišli.

Jeden žena bola v zákulisí, keď útočníci vtrhli do vstupnej haly. "Boli sme v šatni, okolo nás sa prehnal dav. Počuli sme hluk a ľudí bežiacich na chodbe, schmatli sme si kabáty a utekali sme spolu s nimi," opísala momenty strachu.

Objavili sa informácie, že členovia skupiny Piknik sú v bezpečí, ale neskôr nepotvrdené správy naznačili, že jeden z hudobníkov je nezvestný.

Počet obetí narástol nad 100 a počet zranených nad 200. Prvý oficiálny zoznam obetí naznačoval, že najstaršia obeť mala 70 rokov, pričom medzi mŕtvymi a zranenými boli aj deti.

Pozrite si reportáž o útoku v Moskve.

Prihlásil sa Islamský štát

Na sociálnych sieťach napojených na ruské bezpečnostné agentúry sa objavila fotografia bieleho auta značky Renault s dvoma pasažiermi.

Džihádistická skupina Islamský štát v krátkom vyhlásení uviedla, že stojí za útokom, bez toho, aby spresnila konkrétnu skupinu. To sa zhoduje s informáciami americkej tajnej služby, ktorá už predtým naznačila, že IS chcel zaútočiť na Rusko.

Dva týždne predtým USA varovali pred potenciálnym útokom zameraným na "veľké zhromaždenia" v Moskve. Ruskí predstavitelia sa sťažovali, že spravodajským službám chýbajú konkrétne podrobnosti. Ruský prezident Vladimir Putin varovanie označil za pokus Západu o zastrašovanie Rusov.

Auto, na ktorom mali utiecť útočníci Moskva útok Reuters Auto, na ktorom mali utiecť útočníci

Rusko obvinilo Ukrajinu

Podľa Putina krvavý útok má "ukrajinskú stopu" a použil pritom ruské slovo označujúce podiel alebo zapletenie sa do činu. Toto tvrdenie podľa BBC vyslovil bez dôkazov. Ukrajina rýchlo poprela akúkoľvek účasť a trvala na tom, že jej útoky sa obmedzili na bojisko.

Ruská bezpečnostná služba FSB však tvrdila, že páchatelia sa snažili dostať cez Rusko na Ukrajinu a mali tam „relevantné kontakty“. Podľa FSB bolo zadržaných 11 ľudí vrátane štyroch priamych útočníkov.

Až v sobotu popoludní sa Putin prihovoril ruskej verejnosti, pričom v smútku hovoril o celom národe.

Vrahov prirovnal k nacistom z druhej svetovej vojny a povedal, že nikto nemôže podkopať ruskú jednotu a sľúbil odplatu. Na nedeľu vyhlásil štátny smútok.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok