Stromy sa lámali a padali na zem. Víchrica, ktorá zasiahla Tatry, patrila k najväčším veterným kalamitám

ta3/TASR
19.11.2023 14:28

Pred 19 rokmi sa Tatrami prehnala ničivá víchrica. Vietor zničil celkovo 12.600 hektárov lesa, napáchal nielen rozsiahle materiálne škody, ale vyžiadal si aj jeden ľudský život.

Tatry víchrica
Facebook/Tatranský národný park

Silný a nárazový vietor

"O sile tatranskej bóry svedčí i fakt, že bola zaradená medzi desať najničivejších európskych vetrových kalamít za posledných 30 rokov," uviedla Správa Tatranského národného parku (TANAP) na sociálnej sieti.

Bóra je silný, studený a nárazový padavý vietor vyskytujúci sa na záveternej strane pohorí. Kalamita z 19. novembra 2004 v Tatrách zasiahla najmä ich centrálnu časť, čiže zhruba územie od Štrbského Plesa po Tatranské Matliare.

"V rámci Projektu rekonštrukcie, revitalizácie a obnovy zničených lesných ekosystémov, ktorého cieľom bolo vytvorenie stabilných lesov s prírode blízkou štruktúrou, sa lesníkom podarilo obnoviť zhruba polovicu vetrom zničeného územia. O zvyšok sa postarala príroda," skonštatovala Správa TANAP.

Výzva pre prieskumníkov

Veterná smršť bola výzvou i pre výskumníkov, ktorí svoju pozornosť zamerali na sledovanie vývoja lesných ekosystémov na plochách so spracovanou i nespracovanou kalamitou.

"Tie porovnávali s územiami, ktorým sa vietor vyhol, i tými, kde úradoval oheň a lykožrút. Mimochodom, práve počas tzv. pokalamitného výskumu bola prvýkrát na Slovensku použitá metóda 'Eddy Covariance' na meranie uhlíkovej bilancie s využitím veží," dodala správa národného parku.

Máš dobrý tip na reportáž?

Stiahni appku a pošli video zaujimavých udalostí z tvojho regiónu.

Zistiť viac
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok