Predvolebné duely: Niektoré domy sú vhodnejšie na zbúranie, než na zatepľovanie, tvrdí Garaj

ta3
25.9.2023 08:59

V predvolebnom dueli na ta3 sa stretli Jozef Hajko (KDH) a Milan Garaj (SNS).

web-ráno.png
ta3

Riešením je plošná pomoc

Slovensko sa topí v dlhoch a upozornila na to aj Rozpočtová rada. Vyzvala vládu, aby sme ako krajina lepšie gazdovali. „Nielen, že sa topíme v dlhoch, ale posledný rok nám aj klesá životná úroveň na Slovensku. Tiež máme najvyššiu infláciu v Eurozóne a ľudia to cítia na cenách. A čo je ešte horšie, tá inflácia klesá pomalšie ako v okolitých štátoch,“ vyslovil Jozef Hajko z KDH.

„Horšie ako zadĺženie, je dynamika toho zadĺženia, že nám rastie. Musíme teda riešiť dva problémy naraz – že nám klesá životná úroveň a súčasne nemôžeme rozhadzovať peniaze. Ako teda konsolidovať? Sme toho názoru, aby sa primárne naprávali tie oblasti, ktoré sú na tom najhoršie – teda zdravotníctvo, školstvo a sociálny systém.

Jedným z riešení je nerozhadzovať plošne, ale adresne. Len tým domácnostiam, ktoré tú pomoc potrebujú. Čo sa daní týka, nie sme za ich zvyšovanie. Ale jedna vec, ktorú navrhujeme, je osobitný bankový odvod solidarity,“ pokračoval.

„Ľudia si pomyselný opasok utiahli na poslednú dierku. Neviem si predstaviť, že by práve oni mali znášať ďalšie náklady na konsolidáciu štátu,“ reagoval Milan Garaj z SNS.

„Nie sme za zvyšovanie daní, skôr za šetrenie. Ale obávam sa, aby to šetrenie nepostihlo najmä kultúru. Lebo bez kultúry nie sme ničím. Súčasne by som nebol rád, ak by sa míňali peniaze na zbytočné zbrojenie ako to teraz vidíme v Poľsku,“ uviedol.

Do ktorých domov sa oplatí investovať?

KDH sľubuje, že ľudia na hranici chudoby budú mať lacnejšie energie tak, aby im zostali financie aj na potraviny a normálne fungovanie. „O energetickej chudobe sa v Európskej únii hovorí už roky. Že prídu drahé energie, o tom sa vedelo už azda v roku 2020. Neboli sme na to prichystaní.

Nemáme vraj dostatočné databázy. No ja som presvedčený, že na 80 % tie databázy máme, lebo máme údaje z Úradu práce, sociálnych vecí a rodiny. A tiež z Finančného riaditeľstva. Chce to len trošku viac ochoty dať tieto údaje dokopy,“ povedal Hajko.

Ako by energetickú chudobu riešilo SNS? „Dôležité je, aby projekty pomoci ľuďom boli jednoduché, aby im ľudia rozumeli. A aby ich chceli. Momentálne to tak nie je. Všetky tieto pomoci sú zložité, byrokratické a nakoniec sa ich ľudia zľaknú. A riešia si to po svojom,“ vyslovil Garaj.

„Nie každý dom je vhodný na zatepľovanie. Máme tu množstvo domov, ktoré sú podľa mňa vhodné skôr na zbúranie. Tak aby sa to napokon nezvrtlo na špekulatívne zatepľovanie, investície do starých domov, kde sa len budú strácať peniaze,“ dodal.  

Informácie o hosťoch

Jozef Hajko (60) je analytikom. Na kandidátnej listine KDH mu patrí číslo 2.

Milan Garaj (44) pracuje ako starosta, resp. lesný inžinier. S číslom 2 kandiduje za stranu SNS.

Anketa

Hlasovanie sa skončilo.

V Predvolebnom dueli presvedčil viac divákov Jozef Hajko (72 %) ako Milan Garaj (28 %).

Celú časť relácie Predvolebné duely si môžete pozrieť nižšie:

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok