Predvolebné duely: Zápasíme o charakter štátu, tvrdí Krátky. Je absurdné baviť sa o interrupciách, myslí si Holečková

ta3/Soňa Búranová
21.9.2023 08:00 , Aktualizované: 21.9.2023 11:14

V predvolebnom dueli na ta3 sa stretli Martina Holečková (KDH) a Rastislav Krátky (OĽANO a priatelia).

web-ráno.png
ta3

Predvolebné kampane

Holečková je veľmi rada, že KDH sa rozhodlo ísť medzi ľudí. "Na základe toho, čo sme od nich počuli, tak sme pripravovali aj program," povedala k predvolebnej kampani. Ľudia podľa nej chcú pokoj, slušnosť a chcú sa mať lepšie. Kampaň ostatných strán si nedovolila hodnotiť, no myslí si, že KDH ukázala, ako by to malo vyzerať.

Krátky za Oľano a priateľov povedal, že v týchto voľbách ide o "zápas o charakter štátu". Tvrdí, že ich kampaň je odvážna a medzi ľudí vraj začali chodiť od začiatku roka. "Dali sme priestor našim názorovým oponentom. Snažili sme sa ukázať naše argumenty a vypočuť si argumenty protistrany," prezradil.

Program strán

KDH a Oľano sa v niektorých bodoch programu zhodujú, keďže presadzujú prorodinnú politiku.

Holečková povedala, že vláda, ktorej súčasťou by malo byť KDH, by mala mať ako prioritu zdravotníctvo, školstvo či pomoc rodinám, seniorom a znevýhodneným. Upozornila, že hnutie Milana Majerského nepôjde do takej vlády, ktorá by chcela zrušiť paragraf 363 alebo zaviesť registrované partnerstvá a postaviť ich na úroveň manželstiev.

Krátky si myslí, že 500 eur za voľby nie je vôbec veľa. "Ľudí voláme k voľbám, aby prišli a nezlomilo palicu nad touto krajinou," vyhlásil. Tvrdí, že najväčšia kríza, ktorá nás čaká, je demografická kríza. Jedným z riešení je podľa neho práve prorodinná politika.

Informácie o hosťoch

Martin Holečková (39) pracuje ako podpredsedníčka Nitrianskeho samosprávneho kraja. Od roku 2020 je členkou predsedníctva KDH. Na kandidátke jej patrí číslo 3.

Rastislav Krátky (33) je ekonomický riaditeľ a člen hnutia OĽANO a priatelia. Do volieb ide s číslom 3.

Interrupcie

Čo sa týka interrupcií, Holečková za KDH povedala, že pre nich je naozaj dôležitá ochrana života od počatia až po prirodzenú smrť. "V súčasnej dobe, keď sa nám rodí najmenej detí, pre mňa je absurdné baviť sa o interrupciách," povedala. Podľa nej je dôležité, aby štát vytvoril mechanizmy, ktoré pomôžu k tomu, aby žena o potrate vôbec neuvažovala. Hovorí o spolupráci s tretím sektorom a štát si toto fungovanie musí len osvojiť.

"Ja nie som pani Záborská," dodala na margo toho, že KDH momentálne v parlamente nebude presadzovať zrušenie interrupcií. "Nebudem sa vyjadrovať k tomu, čo presadzovala. My to máme nastavené inak," uviedla.

Apel na voličov

Na záver povedala, že KDH ponúka slušnosť, odbornosť, spoľahlivosť a hodnoty. Myslí si, že ľudia si po dvoch vládach Smeru a jednej Oľano zaslúžia mať sa lepšie. "Dosť bolo rozkrádania, dosť bolo experimentov," povedala.

Krátky súhlasil s tým, že ľudia si zaslúžia mať sa lepšie. Oľano vraj jasne ukázalo, aké má priority. Niektoré sľuby sa vraj plnili ťažšie, no nevzdávajú sa. "Je dôležité, aby zápas o charakter štátu vyhrali ľudia, nie mafia," vyhlásil.

Anketa

Hlasovanie sa skončilo.

V Predvolebnom dueli presvedčil viac divákov Rastislav Krátky (61 %) ako Martina Holečková (39 %).

Celú časť relácie Predvolebné duely si môžete pozrieť nižšie:

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok