FOTO: Ako po príchode apokalypsy. Zábery z dronu ukazujú skazu v Časiv Jari, majú naň zálusk Rusi

ta3/ČTK
2.5.2024 11:50

Mesiace neochabujúceho ruského delostreleckého bombardovania zdevastovali Časiv Jar, strategické mesto na východe Ukrajiny. Napísala to agentúra AP, ktorá zverejnila zábery z dronov, na ktorých je vidieť takmer vyľudnené miesto, kde prakticky nemožno zahliadnuť nepoškodenú budovu.

Časiv Jar mesto bombard
Ukraine Patrol Police/AP

Rusi sa pokúšajú útočiť na Časiv Jar z niekoľkých smerov, napísala ukrajinská agentúra Unian s odkazom na aktualizovanú mapu vývoja bojov od portálu DeepState.

Zálusk Rusov

Časiv Jar, kde žilo vyše 12-tisíc obyvateľov, sa nachádza niekoľko kilometrov západne od Bachmutu a stal sa oporným bodom ukrajinských jednotiek po tom, čo sa Rusi po ťažkých a dlhých bojoch Bachmutu vlani v máji zmocnili.

Vrchný veliteľ ukrajinských ozbrojených síl Oleksandr Syrskyj v polovici tohtoročného apríla uviedol, že situácia na východnom fronte sa v poslednej dobe "výrazne zhoršila", a odhadol, že sa Moskva pokúsi Časiv Jar dobyť do 9. mája, kedy si pripomína víťazstvo nad nacistickým Nemeckom z roku 1945. Chcela by podľa neho vytvoriť podmienky pre ďalší postup na Kramatorsk.

Zábery z Časiv Jar, ktoré boli podľa AP zhotovené v pondelok 29. apríla, pripomínajú apokalyptické výjavy. Nie sú na nich vidieť žiadni vojaci ani civilisti okrem osamelého muža kráčajúceho stredom cesty medzi zničenými stavbami.

Šéf oblastnej správy Vadym Filaškin v stredu uviedol, že v meste zostáva 682 obyvateľov, ktorí žijú vo veľmi ťažkých podmienkach, už vyše roka nemajú tečúcu vodu ani elektrinu a je pre nich stále ťažšie získať humanitárnu pomoc. Skaza podčiarkuje ruskú taktiku spálenej krajiny v tejto vojne, podotkla AP.

Podobne ako Bachmut a Avdijivka

Zábery z Časiv Jaru pripomínajú aj výjavy z Bachmutu a Avdijivky, ktorá ruským inváznym silám podľahla po mesiacoch bojov, bombardovania a podľa všetkého po obrovských stratách na oboch stranách.

Na Časiv Jar Rusi útočia už niekoľko mesiacov a ukrajinské jednotky podľa AP čelia ich početnej prevahe a tiež nedostatkom vlastnej munície, zatiaľ čo Ruskom napadnutá Ukrajina čaká na novú vojenskú pomoc od spojencov.

Vo videu nižšie si môžete pozrieť reportáž zo života vo vojnovom Bachmute.

Rusi by dobytím Časiv Jaru získali kontrolu nad vyvýšeným terénom, z ktorého by mohli útočiť na ďalšie mestá, ktoré tvoria základ ukrajinskej obrany na východe krajiny, píše AP a dodáva, že by to pripravilo pôdu pre potenciálne širšiu ruskú ofenzívu, ktorá by podľa ukrajinských predstaviteľov mohla začať už tento mesiac.

Situácia na fronte v Doneckej oblasti sa výrazne zmenila - ruským agresorom sa podarilo postúpiť blízko radu obcí, napísal dnes Unian s odkazom na poslednú aktualizáciu mapy DeepState, ktorej tvorcovia majú dobré kontakty v ukrajinskej armáde.

"Nepriateľ postúpil v (obci) Archanhelske, blízko Novooleksandrivky, južne od (obce) Pervomajske a v Urožajnom," cituje agentúra ukrajinských analytikov. Americký Inštitút pre štúdium vojny (ISW) vo svojej poslednej analýze bojov uviedol, že ruské invázne sily postúpili u Časiv Jar a Avdijivky a tiež na pomedzí Doneckej a Záporožskej oblasti.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok