Fico si myslí, že samity EÚ sú vojnové kabinety. Nie sme podľa neho schopní prísť s mierovým návrhom

ta3/ČTK
2.5.2024 10:41

Európska únia nie je schopná prísť s mierovou iniciatívou pre Ukrajinu, všetky stretnutia štátnikov členských krajín EÚ sú vojnové kabinety, povedal premiér Robert Fico.

Robert Fico
TASR/Martin Baumann
Premiér Robert Fico počas príhovoru na konferencii pri príležitosti 20. výročia vstupu Slovenska do EÚ

Na konferencii k 20. výročiu vstupu Slovenska do EÚ ministerský predseda Slovenska tiež kritizoval zahraničnú politiku únie a odmietol jej nový migračný pakt.

Vojnové kabinety

"Tvárime sa, že sme najlepší a najmúdrejší na svete a nie sme schopní prísť s mierovou iniciatívou pre Ukrajinu. Všetky zasadnutia Európskej rady sú vojnové kabinety. Zbrane, zbrane, zbrane a zbrane, žiadne slovo mier nepadá, čo sa týka zasadnutí Európskej rady. To je mi veľmi ľúto, pretože v európskej agende by mier mal byť na prvom mieste," uviedol Fico. Dodal, že Európska únia vznikla ako mierový projekt a nie ako projekt vojny.

Súčasná Ficova vláda po minuloročnom nástupe do úradu zastavila vojenskú pomoc Ukrajine zo štátnych zásob. Fico predtým tiež tvrdil, že stratégia západných krajín ohľadom vojny na Ukrajine zlyhala.

"Európska únia je bezradná v otázkach zahraničnej politiky a často sa len bezmocne pozeráme na nášho spojenca za Atlantikom, čo povie a čo urobí," uviedol Fico.

Celé Ficove vyjadrenie na tlačovej konferencii si môžete pozrieť vo videu nižšie.

Členstvo v EÚ

Fico povedal, že Slovensko si váži členstvo v Európskej únii, ale naďalej ho chce konfrontovať s tým, ako Bratislava nazerá na zásadné otázky zahraničnej politiky alebo politiky EÚ. Slovenský premiér tiež varoval EÚ, aby selektívne nevyužívala mechanizmy na ochranu právneho štátu len preto, že jeho krajina je "suverénna".

Výčitky komisie

Európska komisia a Bratislava si vymieňajú názory za rozsiahle zmeny v trestnom práve, ktoré tento rok Ficova vláda presadila v slovenskej snemovni.

Podpredsedníčka EK Věra Jourová minulý týždeň pri návšteve Slovenska povedala, že nikto si neželá, aby Slovensko prišlo o peniaze z európskych fondov. Súčasne ale komisia chce mať podľa nej záruky ochrany pred zneužívaním únijných peňazí.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok