Dva ruské regióny hlásia nálety ukrajinských dronov. Útočili na energetickú infraštruktúru

ta3/TASR
2.5.2024 08:06 , Aktualizované: 2.5.2024 09:58

Útok ukrajinských dronov v noci na dnešok poškodil energetickú infraštruktúru v západoruskej Orlovskej oblasti, uviedol na telegrame tamojší gubernátor Andrej Klyčkov.

Rusko zaútočilo dronmi na mesto Odesa, hlásia ukrajinské úrady
AP Photo/Libkos

O údere bezpilotných lietadiel z Ukrajiny, ktorá sa od februára 2022 bráni rozsiahlej ruskej invázii, na energetické zariadenie informoval aj šéf neďalekej Smolenskej oblasti Vasilij Anochin. Kyjev ich vyhlásenie nekomentoval. Ruské ministerstvo obrany podľa serveru Meduza ohlásilo likvidáciu 12 dronov nad ruskými regiónmi, o niektorých oblastiach sa nezmieňuje.

Záchranné zložky zasahovali v Smolenskej oblasti susediacej s Bieloruskom, kde ukrajinské bezpilotné lietadlá rovnako zostrelila protivzdušná obrana.

„Nepriateľ sa pokúsil spôsobiť škody na zariadení civilnej energetickej infraštruktúry. Nie sú straty na životoch,“ uviedol gubernátor Vasilij Anochin. Aké zariadenie sa stalo terčom útoku, nespresnil.

Pozrite si archívnu reportáž z 1. mája 2024 o útoku na Odesu.

Škody v Orlovskej oblasti spôsobili trosky zostrelených dronov, ktoré zachytila ruská protivzdušná obrana, uviedol Klyčkov. Poškodenie infraštruktúry podľa neho viedlo k čiastočnému prerušeniu dodávok elektriny do niektorých domácností. Možné obete nezmienil.

Ropná rafinéria ako cieľ

V Krasnodarskom kraji boli bezpilotné lietadlá zostrelené podľa Meduzy pri dedine Afipskij. Predpokladá sa, že mierili k ropnej rafinérii, ktorá sa nachádza tri kilometre od dediny, podotkol server, ktorý sa odvoláva na iné médiá. Tamojší gubernátor sa k informáciám nevyjadril.

Podľa ruského ministerstva obrany protivzdušná obrana zlikvidovala päť dronov nad Brjanskou oblasťou, tri nad Krasnodarským krajom, dva nad Rostovskou oblasťou a po jednom nad Kurskou a Belgorodskou oblasťou, píše Meduza a upozorňuje, že rezort sa nezmieňuje o útokoch, ktoré hlásili regionálni činitelia z troch regiónov vrátane Smolenskej a Orolskej oblasti.

Ukrajina, ktorá sama prakticky denne čelí náletom ruských dronov či raketovým útokom, v posledných mesiacoch smerovala útoky svojich bezpilotných lietadiel na ruské ropné rafinérie a sklady, poznamenala agentúra Reuters. K niektorým úderom sa Kyjev prihlásil s tým, že ide o legitímne ciele na zariadenie poskytujúce palivo ruskému vojnovému úsiliu. Rusko kvôli útokom na rafinérie zvýšilo nákupy benzínu z Bieloruska a požiadalo aj o dodávky z Kazachstanu, podotkla Meduza.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok