Vláda schválila trojici investorov daňové úľavy. Polepšia si aj štátne nemocnice, dostanú desiatky miliónov eur

ta3/TASR, Nikola Detáriová
2.5.2024 06:24 , Aktualizované: 2.5.2024 14:12

Štát v nasledujúcich rokoch podporí investície do rozvoja elektromobility v Trnave a Dolnom Hričove sumou takmer 27 miliónov eur. Štátnu investičnú pomoc dostane firma Meta System Slovakia, ZF Slovakia a Wia Slovakia. Vyplýva to zo štvrtkového rokovania vlády.

Rekonštrukcia pamätníka SNP

Vláda odsúhlasila 266-tisíc eur na rekonštrukciu pamätníka SNP a oslavy na Jankovom vŕšku. Peniaze dostane obec Uhrovec. Lokalita je z minulosti známa aj návštevami ruských motorkárov zo skupiny Noční vlci.

"Obnova pomníka bude spočívať v riešení havarijného stavu mramorovej strešnej krytiny, pod ktorou je umiestnené mauzóleum, a opravy zatekajúcej strechy pylóna," vysvetlilo v predloženom návrhu ministerstvo kultúry.

Približne dva milióny na škody z povodní

Povodne spôsobili za druhý polrok minulého roka škody vo výške 760.964 eur. V lete dominovali podľa Ministerstva životného prostredia SR povodne zapríčinené dažďom z trvalých alebo prívalových zrážok.

V zime prevažovali povodne z topenia snehu a kombinácie topiaceho sa snehu a dažďa. Vyplýva to zo Správy o priebehu a následkoch povodní na území SR, ktorú vo štvrtok schválila vláda.

Vláda uvoľní viac ako 3,15 milióna eur, z toho na vykonávanie povodňových zabezpečovacích prác pôjde vyše 2,64 milióna eur a na povodňové záchranné práce pôjde suma 509.290 eur. Zároveň štátny vodohospodársky podnik vráti 66.071 eur ministerstvu životného prostredia.

Spolupráca Slovenska a Talianska

Slovensko a Taliansko uzavrú dohodu o policajnej spolupráci. Krajiny majú kooperovať za účelom predchádzania a boja proti kriminalite.

"Popri rôznych formách spolupráce je dôležitým prostriedkom v boji proti trestnej činnosti aj bilaterálna právna úprava v podobe medzinárodných zmlúv. Predkladaným návrhom bilaterálnej medzinárodnej zmluvy sú upravené konkrétne špecifiká policajnej spolupráce medzi Slovenskou republikou a Talianskou republikou," vysvetlil rezort.

Dofinancovanie štátnych nemocníc

Štátne nemocnice sa dofinancujú sumou 191 miliónov eur. Dostanú navyše aj 70 miliónov na pokrytie nárastu produkcie z dôvodu skracovania čakacích lehôt, zavádzania DRG systému, ako aj implementáciu optimalizácie siete nemocníc. Vyplýva to z informácie o opatreniach na podporu finančného zdravia verejných koncových nemocníc v pôsobnosti ministerstva zdravotníctva, ktorú vláda vzala vo štvrtok na vedomie.

"Bez dofinancovania ústavnej zdravotnej starostlivosti by hrozilo aj na rok 2024 ďalšie zadlžovanie nemocníc. SR čelí žalobe Európskej komisie pred Európskym súdnym dvorom za neskoré platby štátnych nemocníc. Komisia apeluje na SR, aby problém systémovo riešila, opakované kolá oddlžovania tento účel nesplnili. Náprava danej situácie a zastavenie zadlžovania môže mať zásadný vplyv na výšku sankcií, o ktorých sa bude v tomto roku zrejme rozhodovať," priblížilo ministerstvo zdravotníctva.

Pozrite si živý vstup redaktorky Nikoly Detáriovej z rokovania vlády.

Spoločnosti získali daňové úľavy

Kórejská spoločnosť Wia Slovakia plánuje v Dolnom Hričove pri Žiline zriadenie prevádzky na výrobu hnacích hriadeľov pre elektromobily. Súčasťou projektu má byť aj technologické centrum na vývoj ďalších prototypov hnacích hriadeľov.

Firma dostane na tento projekt štátnu investičnú pomoc 6,36 milióna eur vo forme úľavy na dani z príjmov. Vyplýva to z návrhu na poskytnutie investičnej pomoci, ktorý v stredu schválila vláda.

Stimul pre Meta System Slovakia a Trnavský ZF Slovakia

Spoločnosť Meta System Slovakia plánuje investovať do nového závodu na palubné nabíjačky pre elektromobily v Trnave viac ako 126 miliónov eur. Na tento zámer získa štátny investičný stimul 9,25 milióna eur.

"Cieľom investičného zámeru prijímateľa je zriadenie novej prevádzkarne priemyselnej výroby, ktorá bude vyrábať palubné nabíjačky pre elektromobily. Investícia bude zahŕňať náklady na prestavbu prenajatých budov pre potreby výrobnej činnosti prijímateľa, obstaranie nových technológií vrátane technológie spĺňajúcej koncepciu Priemysel 4.0 a náklady na prenájom budov," priblížilo v schválenom návrhu Ministerstvo hospodárstva SR.

Výrobca automobilových komponentov ZF Slovakia plánuje v trnavskom závode diverzifikovať výrobu a spustiť produkciu 400- a 800-voltových elektromotorov.

Spoločnosť zároveň plánuje aj rozšírenie existujúceho technologického centra. Na projekt za viac ako 132 miliónov eur dostane firma štátny investičný stimul vo výške 11,25 milióna eur vo forme úľavy na dani z príjmu.

Vízum cudzincom sa rozšíri

Okruh zamestnaní, pre ktoré možno udeliť národné vízum vybraným skupinám štátnych príslušníkov z tretích krajín, sa rozšíri o 35 profesií. Vyplýva to z novely nariadenia vlády z dielne Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny.

Rozšírenie okruhu zamestnaní sa navrhuje v spracovateľskom priemysle s cieľom zníženia akútneho nedostatku pracovnej sily v týchto profesiách.

Ten je zapríčinený nielen prirodzeným odchodom zamestnancov v dôchodkovom veku, ale aj nepripravenosťou mladej generácie, ktorá prostredníctvom učebných odborov nie je dostatočne kvalifikovane školená.

Zmena energetických zákonov

Úrad pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO) by mohol nariadiť dodávateľovi tepla, ktorý stratil povolenie na činnosť, aby svoju sústavu tepelných zariadení za úhradu poskytol inému držiteľovi povolení.

Navrhované zmeny majú umožniť, aby bolo možné v čase mimoriadnych okolností zabezpečiť na vymedzenom území núdzové prevádzkovanie zariadení potrebných na výkon regulovanej činnosti, núdzové prevádzkovanie sústavy tepelných zaradení alebo ich časti.

"Návrhom zákona sa zabezpečuje kontinuita prevádzky takýchto zariadení, keďže v prípade ich odstavenia a dlhodobého prerušenia prevádzky by mohlo dôjsť k ich poškodeniu, čo by malo negatívne vplyvy na dotknutých odberateľov v podobe obmedzenia alebo prerušenia dodávky," uviedlo Ministerstvo hospodárstva SR v dôvodovej správe k materiálu.

Regulácia kryptoaktív

Trh a služby spojené s kryptoaktívami majú byť lepšie regulované. Orgánom dohľadu nad touto oblasťou v SR bude Národná banka Slovenska (NBS).

Vyplýva to z návrhu zákona o niektorých povinnostiach a oprávneniach v oblasti kryptoaktív, ktorý vo štvrtok schválila vláda.

Právna norma nadväzuje na európske nariadenie o trhoch s kryptoaktívami (MiCA) z minulého roka. Toto nariadenie je priamo účinné v členských krajinách EÚ, návrh zákona tak podľa MF obsahuje len ustanovenia, ktoré sú nevyhnutné na jeho hladkú aplikáciu v Slovenskej republike.

Upravuje preto len niektoré práva a povinnosti osôb, na ktoré sa priamo vzťahuje nariadenie MiCA a dohľad nad nimi v SR.

Opatrenie vo vinohradníctve

Podporu na vykonávanie opatrení v sektore vinohradníctva a vinárstva možno poskytnúť najskôr v poľnohospodárskom finančnom roku 2027.

Netýka sa to reštrukturalizácie alebo konverzie vinohradu vykonávaného výsadbou nového vinohradu na terase ani informačných akcií o víne. Vyplýva to z návrhu nariadenia vlády SR, ktorým sa ustanovujú pravidlá poskytovania podpory na vykonávanie opatrení Strategického plánu spoločnej poľnohospodárskej politiky v sektore vinohradníctva a vinárstva. Nariadenie schválil vládny kabinet.

Podľa dôvodovej správy totiž úhrnná suma orientačných finančných alokácií na opatrenia v sektore vinohradníctva a vinárstva vo finančných rokoch 2024 - 2026 dosahuje len 112.000 eur.

Zrušenie obmedzenia celkovej výšky záruk a úverov

Obmedzenie celkovej výšky nesplatených záruk a účasti na pôžičkách Medzinárodnej banky pre obnovu a rozvoj (IBRD) by sa malo odstrániť. Vyplýva to z návrhu na schválenie zmeny Dohody o založení IBRD, ktorý vo štvrtok schválila vláda.

Medzinárodná banka pre obnovu a rozvoj je medzinárodná finančná inštitúcia, ktorá začala fungovať ešte v roku 1945. Je súčasťou skupiny Svetovej banky a v súčasnosti má 185 členov vrátane Slovenska. Ťažiskom činností IBRD je poradenstvo, čiastočné financovanie, resp. poskytovanie úverov pre programy, projekty a štrukturálne opatrenia, priblížil rezort financií.

Kabinet Roberta Fica (Smer-SD) sa bude zaoberať aj reguláciou trhu s kryptoaktívami, podporou opatrení v sektore vinohradníctva a vinárstva či obnovou pamätníka SNP na Jankovom vŕšku.

Regulované kryptoaktíva

Trh a služby spojené s kryptoaktívami majú byť lepšie regulované. Orgánom dohľadu nad touto oblasťou v SR bude Národná banka Slovenska (NBS). Vyplýva to z návrhu zákona o niektorých povinnostiach a oprávneniach v oblasti kryptoaktív, o ktorom bude vo štvrtok rokovať vláda.

Z trojice firiem, o podpore ktorých bude kabinet rokovať, sú dva z Trnavy. Výrobca automobilových komponentov ZF Slovakia plánuje v trnavskom závode diverzifikovať výrobu a spustiť produkciu 400- a 800-voltových elektromotorov. Na projekt za viac ako 132 miliónov eur by mohla spoločnosť dostať štátny investičný stimul vo výške 11,25 milióna eur vo forme úľavy na dani z príjmu.

Štátny stimul

Podobne by mohla dostať štátny stimul na podporu svojej investície aj ďalšia trnavská firma Meta System Slovakia. Tá plánuje investovať do nového závodu na palubné nabíjačky pre elektromobily viac ako 126 miliónov eur. Pokiaľ vláda stimul schváli, získa spoločnosť 9,25 milióna eur tiež vo forme úľavy na dani z príjmu.

Treťou spoločnosťou, o ktorej bude vláda rokovať, je kórejská Wia Slovakia. Tá plánuje v Dolnom Hričove pri Žiline zriadenie prevádzky na výrobu hnacích hriadeľov pre elektromobily. Rezort hospodárstva navrhol pre túto firmu štátnu investičnú pomoc 6,36 milióna eur tiež vo forme úľavy na dani z príjmov.

Súčasťou aktivít v rámci osláv 80. výročia Slovenského národného povstania (SNP) by mala byť aj obnova pamätného miesta na Jankovom vŕšku pri obci Uhrovec. Štát má na renováciu mohyly s pomníkom i zabezpečenie spomienkových osláv na tomto mieste vyčleniť 265.893 eur.

Strategický plán pre poľnohospodársku politiku

Jedným z naplánovaných bodov štvrtkového rokovania vlády je schválenie nariadenia, ktorým sa ustanovujú pravidlá poskytovania podpory na vykonávanie opatrení Strategického plánu spoločnej poľnohospodárskej politiky v sektore vinohradníctva a vinárstva.

Podporu na vykonávanie opatrení v sektore vinohradníctva a vinárstva možno podľa tohto materiálu poskytnúť najskôr v poľnohospodárskom finančnom roku 2027.

Netýka sa to reštrukturalizácie alebo konverzie vinohradu vykonávaného výsadbou nového vinohradu na terase ani informačných akcií o víne.

Pozrite si archívne video z 20. marca 2024 o predchádzajúcom rokovaní vlády.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok