Rusko navrhlo rezolúciu o zákaze zbraní vo vesmíre. Týka sa to použitia zbraní z vesmíru voči Zemi a naopak

ta3/TASR
2.5.2024 06:14

Rusko rozdalo členom Bezpečnostnej rady OSN návrh rezolúcie žiadajúci všetky krajiny, aby podnikli kroky s cieľom zabrániť umiestneniu zbraní vo vesmíre. Len pred týždňom podobnú americko-japonskú rezolúciu vetovalo. Informuje o tom agentúra AP, ktorá návrh v stredu získala.

Kto má tú česť súkromne letieť do vesmíru? Spoločnosť Virgin Galactic predstavila menoslov ďalšieho letu
TASR/AP (ilu)

Ruský návrh je z veľkej časti rovnaký ako vetovaný text, zachádza však ďalej. Vyzýva nielen na úsilie zabrániť nasadeniu zbraní vo vesmíre, no aj zamedziť "hrozbe alebo použitiu zbraní vo vesmíre", a to "navždy". V dokumente sa uvádza, že sa to týka použitia zbraní z vesmíru voči Zemi i zo Zeme voči objektom vo vesmíre.

Ruský veľvyslanec pri OSN Vasilij Nebenzia Bezpečnostnej rade OSN pri vetovaní predošlého návrhu povedal, že nezachádza dostatočne ďaleko pri zákaze všetkých druhov zbraní vo vesmíre.

Zbraň hromadného ničenia

Vetovaná rezolúcia sa zameriavala výlučne na zbrane hromadného ničenia. Návrh by v prípade schválenia vyzval všetky krajiny sveta, aby ich nevyvíjali ani neumiestňovali vo vesmíre, ako to zakazuje medzinárodná zmluva z roku 1967, ktorú ratifikovali aj USA a Rusko, a aby súhlasili s overovaním plnenia dohody.

Veľvyslankyňa USA pri OSN Linda Thomasová-Greenfieldová po hlasovaní 24. apríla pripomenula, že ruský prezident Vladimir Putin deklaroval, že Moskva nemá v úmysle umiestniť jadrové zbrane vo vesmíre. Podľa jej slov však vetovanie návrhu Ruskom vyvoláva otázku, čo by ruská vláda mohla skrývať.

Putin reagoval na februárové oznámenie Bieleho domu, že Rusko má schopnosť vyvíjať vesmírnu jadrovú zbraň, ktorej elektromagnetické žiarenie by v prípade výbuchu znefunkčnilo rozsiahle siete družíc.

Pozrite si archívne video z 9. marca 2024 o tom, ako vesmír ponúka prácu aj pre Slovákov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok