USA obvinili Rusko z používania chemických zbraní na fronte. Washington hovorí o ďalších sankciách

ta3/ČTK
1.5.2024 21:47 , Aktualizované: 2.5.2024 12:15

Spojené štáty v stredu obvinili Rusko z porušovania dohovoru o chemických zbraniach. Podľa Washingtonu Rusi proti ukrajinským vojakom nasadili dusivú látku chlorpikrín aj chemické prostriedky na potláčanie nepokojov, informovala agentúra Reuters.

Plynová maska
Profimedia (Ilustračný záber)

Ojedinelý incident?

"Použitie týchto chemických látok nie je ojedinelým incidentom a je pravdepodobne vedené snahou ruských síl vytlačiť ukrajinské sily z opevnených pozícií a dosiahnuť taktické zisky na bojisku," uviedlo americké ministerstvo zahraničných vecí.

Chlórpikrín je na zozname zakázaných dusivých látok Organizácie pre zákaz chemických zbraní (OPCW) so sídlom v Haagu, ktorej úlohou je monitorovať dodržiavanie Dohovoru o zákaze vývoja, výroby, skladovania a použitia chemických zbraní (CWC) z roku 1993. Rusko aj USA sa k dohovoru pripojili.

Kremeľ odmietol obvinenia USA, že ruské sily použili na Ukrajine chemickú zbraň v rozpore s medzinárodným dohovorom o zákaze tejto výzbroje. "Videli sme o tom správy. Takéto obvinenia sú úplne nepodložené," povedal hovorca Kremľa Dmitrij Peskov.

Pozrite si archívnu reportáž z apríla 2022, v ktorej sa hovorí o údajnom využití chemických zbraní Rusmi na Ukrajine:

Potláčanie nepokojov

Ukrajinská armáda podľa Reuters predtým uviedla, že Rusko v súvislosti so svojou zvýšenou snahou o postup na fronte na východe Ukrajiny čoraz častejšie používa látky na potláčanie nepokojov. Okrem chlórpikrinu sú to tiež plyny CS a CN, ktoré sú súčasťou slzotvorného plynu.

Kým civilisti počas protestov môžu zvyčajne plynu na potláčanie nepokojov uniknúť, vojaci uviaznutí v zákopoch bez plynových masiek musia buď utekať pod nepriateľskou paľbou, alebo riskovať udusenie.

Ministerstvo ďalej uviedlo, že uvaluje sankcie na približne desať ruských štátnych i súkromných subjektov, ktoré sa podieľajú na výrobe či používaní chemických zbraní. Toto opatrenie je súčasťou v stredu oznámeného nového balíka sankcií, ktoré USA uvalili na Rusko v súvislosti s jeho inváziou na Ukrajinu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok