V rezervácii Dobročský prales horelo. Hasiči bojovali s plameňmi v strmom teréne, situáciu komplikoval vietor

ta3/TASR
1.5.2024 16:57 , Aktualizované: 2.5.2024 13:37

Požiar, ktorý v stredu 1. mája vypukol v ochrannom pásme Národnej prírodnej rezervácie Dobročský prales, je už uhasený. Na sociálnej sieti o tom informovala Chránená krajinná oblasť - Biosférická rezervácia (CHKO - BR) Poľana s tým, že naďalej prebieha monitoring požiaroviska.

Dobročský prales požiar
Facebook/Martin Ridzoň
Požiar v Dobročskom pralese

Požiar v neľahkom teréne

Podľa informácií z Operačného strediska Krajského riaditeľstva Hasičského a záchranného zboru v Banskej Bystrici išlo o požiar rúbaniska a starého lesa o rozlohe približne 50 krát 70 metrov v ťažko dostupnom teréne.

Ako ďalej uvádza CHKO - BR Poľana, ktorej zamestnanci boli na mieste súčinní, požiar vznikol v ochrannom pásme rezervácie, kde sa rozšíril na odhadovanú plochu jedného hektára.

"Odtiaľ prenikol aj do jadra samotnej rezervácie. Tu predbežné odhady poškodenia vzácneho lesného biotopu predstavujú našťastie len pomerne malú plochu - 400 metrov štvorcových v rozsahu 30 percent, čo v porovnaní s celkovou, viac ako stohektárovou rozlohou pralesa je len zlomok," informuje CHKO - BR Poľana.

Vrtuľník nakoniec nevzlietol

Voda bola na miesto udalosti dodávaná kyvadlovou dopravou. Vrtuľník letky ministerstva vnútra nakoniec zatiaľ nevzlietol. Pri udalosti bolo nasadených 12 kusov techniky HaZZ a 25 príslušníkov z hasičských staníc Banská Bystrica, Brezno, Zvolen, Detva a Lučenec.

Dostať požiar pod kontrolu pomáhalo aj deväť kusov techniky dobrovoľných hasičských zborov a ich 26 členov. Išlo o DHZ z Brezna, Čierneho Balogu, Drábska a Valaskej. Na mieste bol podľa Fekiača zriadený riadiaci štáb a zasahovali aj členovia modulu pozemného hasenia.

Máš dobrý tip na reportáž?

Stiahni appku a pošli video zaujimavých udalostí z tvojho regiónu.

Zistiť viac
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok