Pokúsili sa prejsť rieku aj hory. Ukrajinskí muži umierajú pri pokuse o nelegálny útek z krajiny

ta3/ČTK
1.5.2024 05:45

Približne 30 ukrajinských mužov zomrelo od februára 2022 pri pokuse o nelegálne prekročenie ukrajinských hraníc v snahe vyhnúť sa bojom vo vojne s Ruskom, povedal hovorca ukrajinskej pohraničnej služby Andrij Demčenko tlačovej agentúre Ukrinform. Píše o tom agentúra Reuters.

ukrajina front
TASR/AP (ilustračná fotografia)

Muži skončia v putách každý deň

"Niektorí prišli o život, keď sa pokúšali prejsť cez horskú rieku alebo prejsť hory," uviedol Demčenko. "Od začiatku plnohodnotnej invázie zomrelo pri pokuse o nelegálne prekročenie hraníc celkom asi 30 ľudí."

Ukrajinskí muži vo veku od 18 do 60 rokov nesmú až na výnimky opustiť krajinu, pretože podľa ukrajinského vojnového práva môžu byť mobilizovaní. Ukrajinská štátna pohraničná služba v pondelkovom vyhlásení na sociálnych sieťach uviedla, že len pri pokusoch o prekročenie rieky Tisa na ukrajinsko-rumunskej hranici zahynulo 24 mužov.

Demčenko uviedol, že od začiatku vojny pohraničníci odhalili 450 zločineckých skupín, ktoré sa pokúšali prevádzať ľudí cez hranice. "K pokusom o nelegálne prekročenie hraníc dochádza denne," povedal. "Väčšina z nich sa odohráva mimo hraničných priechodov na hraniciach s Moldavskom a Rumunskom. Najväčší počet pokusov s falšovanými dokladmi sme potom zaznamenali na hraniciach s Poľskom," dodal.

Demčenko v apríli v ukrajinskej štátnej televízii povedal, že každý deň je pri pokuse o nelegálne opustenie Ukrajiny zadržaných v priemere asi desať mužov.

Kritika tých, ktorí neprišli a odišli

Minulý týždeň Ukrajina pozastavila do 18. mája konzulárne služby pre svojich občanov mužského pohlavia vo vojenskom veku. Kritizovala pritom Ukrajincov s pobytom v zahraničí, ktorí podľa Kyjeva očakávajú pomoc od štátu bez toho, aby mu pomáhali v boji o prežitie vo vojne proti ruskému agresorovi.

Stanica BBC vlani v novembri vo svojej správe založenej na údajoch z Rumunska, Moldavska, Poľska, Maďarska a Slovenska o nelegálnych prechodoch hraníc uviedla, že od začiatku vojny utieklo z Ukrajiny takmer 20-tisíc mužov, aby sa vyhli odvodu.

Pozrite si archívnu reportáž z 22. apríla 2024 o vývoji na ukrajinskom fronte.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok