Slovensko dodalo Ukrajine štyri špeciálne drony. Rezort zahraničných vecí pripomína aj prisľúbené Boženy

ta3/TASR
30.4.2024 19:08

Slovensko dodalo Ukrajine štyri špeciálne drony určené na vyhľadávanie mín a nevybuchnutej munície pod vodnou hladinou. Informoval o tom komunikačný odbor Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí s tým, že Slovensko naďalej pokračuje v humanitárnej pomoci Ukrajine.

Bozena_odminovac
TASR/Jozef Poliak
Na snímke je odmínovacie zariadenie Božena 5 slovenskej výroby, ktoré má pomôcť pri odmínovaní Ukrajiny.

Ministerstvo pripomenulo, že Veľvyslanectvu Ukrajiny na Slovensku poskytlo v minulom roku finančný príspevok vo výške 750-tisíc eur na nákup dvoch odmínovacích systémov Božena na účely humanitárneho odmínovania v Chersonskej oblasti.

Dodaná technika

Ich dodanie a zaškolenie tímu je podľa neho plánované v septembri tohto roka. V rámci poskytnutého príspevku boli aktuálne navyše dodané štyri špeciálne drony určené na vyhľadávanie mín a nevybuchnutej munície pod vodou.

Rezort diplomacie deklaroval, že aj touto pomocou chce Slovensko podporiť zneškodnenie čo najväčšieho počtu výbušných zariadení a urýchliť tak proces obnovy ukrajinských vôd.

Pozrite si archívny záznam prejavu premiéra Roberta Fica po stretnutí s jeho ukrajinským náprotivkom Denysom Šmyhaľom 11. 4. 2024:

"Potreby Ukrajiny v oblasti humanitárnej pomoci každý deň narastajú, a preto sa chceme sústrediť na konkrétne projekty pomoci. Chceme podporiť tie, ktoré prispejú k ochrane životov obyvateľov," zdôraznil minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Juraj Blanár (Smer-SD).

Ministerstvo zároveň zopakovalo, že Slovensko okrem bilaterálnej humanitárnej pomoci bude Ukrajine naďalej nevojensky pomáhať aj v rámci medzinárodného spoločenstva krajín. Ako člen odmínovacej koalície Ramsteinského formátu sa bude po boku ďalších štátov podieľať na riešeniach, ktoré prispejú k lepšej bezpečnostnej situácii a ochrane ukrajinských obyvateľov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok