Zelenskyj: Ukrajinu prijmú do NATO, až keď vyhrá vojnu. Pre niekoho by to bolo riziko, iní sú skeptickí

ta3/čtk
30.4.2024 17:14

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj sa domnieva, že Ukrajina bude prijatá do Severoatlantickej aliancie až po tom, ako vyhrá vojnu proti Rusku. Zelenskyj to uviedol pri stretnutí dôstojníkov, ktorí podstupujú výcvik podľa aliančných štandardov. Stretnutia sa zúčastnil tiež generálny tajomník aliancie Jens Stoltenberg. Napísala to Ukrajinska pravda s odvolaním sa na video zo schôdzky, ktoré prezident zverejnil na sociálnej sieti.

zelensky_zelenskyj
TASR/AP

Potom sa už pýtať nebudú

O deň skôr na spoločnej tlačovej konferencii so Zelenským v Kyjeve dal Stoltenberg najavo, že neočakáva od júlového samitu vo Washingtone, že by Ukrajina dostala pozvanie do aliancie. Na takomto kroku by sa totiž muselo zhodnúť všetkých 32 členských krajín.

"Podľa môjho osobného názoru sa dostaneme do NATO, až keď zvíťazíme. Nepredpokladám, že by nás počas vojny prijali do NATO. Pre niektorých z členov by to bolo riziko, iní sú jednoducho voči tomu skeptickí," povedal šéf štátu.

Podľa Zelenského je vstup politickou otázkou "a aby politicky Ukrajinu prijali do aliancie, je potrebné víťazstvo", dodal. Potom sa už podľa ukrajinského prezidenta nikto nebude pýtať, či krajina dodržiava aliančné štandardy a aká je úroveň jej ozbrojených síl.

Za jednu z príčin vojny prezident považuje skutočnosť, že Ukrajina v Aliancii nebola. Prispela k tomu skepsa niektorých členov NATO, ale tiež to, že ich Rusko veľmi intenzívne spracovávalo.

Moskva robila všetko, aby Ukrajinu neprijali nielen do NATO, ale ani do Európskej únie, aby brzdila rozvoj susednej krajiny v snahe udržať si v nej vlastný vplyv, vyhlásil Zelenskyj.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok