Prečo dlhopisy dávajú opäť zmysel a ako by mali investovať mladí ľudia?

27.4.2024 21:51

Prichádza renesancia dlhopisov alebo by sme sa pri investovaní mali poobzerať po iných príležitostiach? Odborníci debatovali na konferencii televízie ta3 Investujeme.

1a.jpg
Robert Hüttner

Analytik J&T BANKY Stanislav Pánis na úvod konferencie konštatoval, že kto chce investovať, mal by tak urobiť čím skôr, pretože čím skôr začne, tým rýchlejšie, ľahšie a s menším kapitálom dokáže naplniť svoje investičné ciele.

Dlhopisy sú podľa jeho slov dôležitý investičný nástroj. „Svetový dlhopisový trh je ešte väčší než svetový akciový trh z hľadiska hodnoty. Zároveň dlhopisových emisií je ročne z dlhodobého hľadiska 2,5 až 3 trojnásobne viac ako napríklad akciových primárnych úpisov. Dlhopisy sú väčšinou jeden z prvých krokov bežného investora v bežnej domácnosti pri odklone od sporenia, k investovaniu,“ tvrdí s tým, že obdobie nulových úrokových sadzieb sa už nezopakuje, pretože budeme mať prostredie zvýšenej inflácie.

Geopolitické napätie bude podľa neho znamenať spomalenie globalizácie. Krajiny budú preferovať bezpečnosť pred nákladovou efektívnosťou. Konštatoval, že Spojené štáty už urobili. rôzne legislatívne opatrenia, aby motivovali k návratu kľúčový strategický priemysel s vysokou pridanou hodnotou na čele s čipmi z Ázie a Číny naspäť do Spojených štátov.

Trh rastie

Podľa dekana Ekonomickej fakulty Univerzity Mateja Bela v Banskej Bystrici Michala Mešťana sme boli posledný rok svedkami anomálie. „Úrokové sadzby narástli a nie trošku, ale dosť rapídne. Trhom to trošku zakývalo, ale de facto sa nič nestalo a trhy rastú ďalej. Je to spôsobené tým, že toho kapitálu je na trhu tak veľa, že ľudia mali voľný cash, ktorý ďalej dávali do systému. Pokles úrokových sadzieb, bude viesť k tomu, že trh bude rásť ďalej, ale nebude to tým, že ľudia majú voľný kapitál, ale môžu získať ešte viacej voľného kapitálu. Pokiaľ budú nízke úrokové sadzby, jediná šanca, ako niečo zarobiť, nebudú termínované vklady, ale ľudia to budú viacej alokovať do aktív, ktoré môžu vygenerovať väčší zisk,“ myslí si.

Ukrajina mení investície

Kam investovať, môže v značnej miere ovplyvniť aj aktuálna geopolitická situácia vo svete, či vojna na Ukrajine. Country manager Amundi pre Slovensko Miroslav Ovčarik súhlasí, že obranný kapitál môže priťahovať pozornosť investorov. „Ani ma neprekvapuje, že smerovanie určitých investorov ide aj týmto smerom, ale nemyslím si, že by to mala byť hlavná nosná zložka bežného portfólia bežného klienta. Je kopec ďalších firiem alebo odvetví, ktoré sú oveľa dôležitejšie pre bežný život človeka. Pre niektorých ľudí, ktorí, ak si chcú spestriť portfólia a nevadí im, že je to práve zbrojný priemysel, tak si tam trošku alokovať môžu, ale ja by som to nedával ako primárnu časť portfólia,“ reagoval.

Uprednostnil by investície do odvetví, ktoré bežne využívame. „Sú to tovary bežnej spotreby. Momentálne potraviny, autá, rôzne ďalšie tovary, ktoré sa kupujú bez ohľadu na to, či nejaký konflikt je alebo nie je. Z dlhodobého hľadiska sú atraktívnejšie ako obranný priemysel, kde keď vojny povedzme skončia, tak tie výdavky môžu zase klesnúť a bude to menej atraktívne pre investorov,“ dodal.

Dane z investovania 

Jedna z otázok, ktorá zaujíma každého investora je, kedy zisky z investovania zdaňovať. Finančná správa v roku 2021 zneistila investorov do ETF fondov. Úrad naznačil, že v určitých prípadoch by sa pri nich dane platiť mali.

Ako teda investovať, aby sme dane platiť nemuseli? „Máme viacero takých nazvem to, že transakčne jednoduchých platforiem na Slovensku, cez ktoré ľudia investujú aj 20 eur mesačne. Podľa správnosti na to, aby sme si zodpovedali tú otázku, že či ten môj predaj je alebo nie je oslobodený od dane, tak by som mal skúmať nejakú právnu formu toho ETF fondu, čo to vlastne je. Či to je cenný papier v zahraničí, či tá platforma, kde sa s tým obchoduje napĺňa znaky obdobného zahraničného regulovaného trhu ako náš zákon o dani z príjmov,“ uviedol daňový advokát, partner Highgate Group Peter Varga.

Dodal, že ak sa bavíme o miliónových transakciách, kde dochádza potenciálne k oslobodeniu, tak tam si myslí, že ten daňovník by si v nejakej miere mal spraviť domácu úlohu. „Ak sa ale bavíme o 20 eurovom investorovi, tak tam si myslím, že by to neprešlo nejakým ústavnoprávnym exkurzom, že by bolo možné klásť takéto nároky na 20 eurového investora, aby si skúmal v zahraničí alebo požadoval nejaký právny názor nejakého zahraničného advokáta, že či táto konkrétna forma investovania napĺňa alebo nenapĺňa znaky,“ povedal.

Dlhodobé investovanie

Každý máme svoj život vo vlastných rukách a tým pádom musíme využiť všetky dostupné možnosti, aby sme kapitál na dôchodok alebo úspory budovali čo najdlhšie a v čo najväčšej hodnote a musíme k tomu použiť všetky dostupné vedomosti, znalosti a naše zručnosti, konštatoval generálny riaditeľ Atlantis Group Ľuboš Žuffa.

Investovanie je podľa neho nevyhnutná záležitosť, pretože štát má obrovské dlhy a v nejakom dlhodobom horizonte, sa o nás nedokáže postarať. „Musíme sa starať sami o seba a tým pádom musíme využiť celý ten čas pracovného života, ktorý máme a snažiť sa nakupovať čo najväčší kapitál. Je síce pekné urobiť 7, 10 alebo 12 percent z veľkej sumy, ale z malej sumy to takú veľkú sumu nespraví,“ povedal.

 

Vo VIDEU sa dozviete, akým spôsobom by mali mladí ľudia pristupovať k investovaniu a mali by sme investovať do korporátnych dlhopisov?

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok