Slováci sa prekonali, zbierka Munícia pre Ukrajinu prekonala ďalší míľnik. Podporila ju aj prezidentka, všimli si ju v zahraničí

ta3/Katarína Žgrlíková
19.4.2024 15:07 , Aktualizované: 19.4.2024 15:15

Slovenská vláda sa do českej iniciatívy na nákup munície odmietla pridať. S odopretím tejto pomoci nášmu susedovi sa nezmierila iniciatíva Mier Ukrajine, ktorej sa už za štyri dni podarilo vyzbierať viac ako dva milióny eur.

prezidentka Zuzana Čaputová
TASR/Pavol Zachar

Podpora prezidentky

Zbierka má za štyri dni na konte viac ako dva milióny eur. Podporila ju aj prezidentka Zuzana Čaputová. “Som hrdá, že toľkým občanom na Slovensku hlboko záleží na osude nášho suseda a uvedomujú si hodnotu solidarity, pomoci a spojenectva. Vedia, kto je obeť a kto na ňu útočí, komu treba pomáhať a koho treba zastaviť,“ vyjadrila sa hlava štátu.

Považuje to za správnu vec. Vďaka zbierke sme sa podľa nej zaradili k väčšine európskych krajín stojacich za českou iniciatívou na pomoc Ukrajine.

Slovenskú zbierku si všimli aj zahraničné médiá. Píše o nej Kyiv Independent, ale aj britská stanica BBC

“V mene slovenskej občianskej spoločnosti sme sa rozhodli spustiť a koordinovať celoslovenskú občiansku zbierku Munícia pre Ukrajinu - Keď nie vláda, posielame my, ktorou sa k českej iniciatíve pripája aj Slovensko,” povedal Marián Kulich z nezávislej slovenskej iniciatívy Mier Ukrajine. Zbierkou chcú ukázať, že postoj vlády nereprezentuje väčšinu občanov. 

Pozrite si archívnu reportáž zo 17. apríla o zbierke:

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok