Polícia v Paríži je v pozore. Pri iránskom konzuláte zadržala muža, ktorý sa chcel z pomsty odpáliť

ta3/ČTK
19.4.2024 14:42 , Aktualizované: 19.4.2024 16:09

Na iránskom konzuláte v Paríži sa v piatok vyhrážal muž, že sa vyhodí do povetria, nakoniec ale sám vyšiel z budovy a polícia ho zadržala. Zásahová jednotka ho prehľadala a žiadne výbušniny u neho nenašla.

France_Iran262164.jpg
TASR/AP

Svedok z miesta dopoludnia uviedol, že u seba muž mal "granát alebo výbušnú vestu". Polícia teraz prehľadáva konzulát kvôli prípadným výbušninám, uviedla stanica BFM TV, ktorá tiež informovala, že mal muž u seba atrapy granátov.

Pomsta za brata

Okolo poludnia sa vo francúzskych médiách objavila informácia, že na konzulát prišiel muž s výbušninou. Ten to o sebe neskôr aj sám vyhlásil. V budove iránskeho konzulátu prítomným povedal, že je jeho čin pomstou za brata, ale o jeho osude nič ďalšie neuviedol. Čo mužov k vyhrážkam viedlo, zatiaľ nie je jasné.

Na mieste bola zásahová jednotka aj hasiči. Kvôli možnej hrozbe nejazdili linky metra šesť a deväť, ktoré prechádzajú stanicou Trocadéro, ktorá je najbližšie ku konzulátu. Polícia oblasť uzavrela a vyzvala verejnosť, aby sa jej vyhýbala.

Potrebný súhlas Iránu

Polícia teraz zisťuje identitu zadržaného, skúma aj vozidlo, ktorým prišiel. Komentátori stanice BFM TV upozorňujú, že na vyšetrovanie vo vnútri konzulátu bude potrebný súhlas Iránu. Vzťahy medzi Teheránom a Parížom poznamenal osud štyroch Francúzov, ktorých Irán zadržiava, dodala BFM TV.

Irán je v posledných dňoch v centre svetovej pozornosti po tom, čo cez víkend prvýkrát priamo zaútočil na Izrael, keď naňho vyslal cez 300 rakiet a útočných dronov. Útok bol reakciou na vzdušný úder na iránsky konzulát v Damasku z 1. apríla, ktorý je pripisovaný Izraelu.

Útok na leteckú základňu

V piatok skoro ráno podľa denníka The New York Times (NYT) izraelský útok na Irán zasiahol leteckú základňu blízko mesta Isfahán v centrálnej oblasti krajiny.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok