V okrese Žarnovica mal medveď napadnúť rybára. V skutočnosti len išiel okolo

ta3/Soňa Búranová/TASR
19.4.2024 14:41 , Aktualizované: 19.4.2024 16:35

V revíri Pílanský potok v lokalite Horné Hámre na severozápade okresu Žarnovica mal medveď napadnúť rybára. Informovala o tom Miestna organizácia Slovenského rybárskeho zväzu Žarnovica na svojom webe, no potom na sociálnej sieti uverejnila opravu informácie.

medveď stopy
Profimedia (ilustračná fotografia)

Bolo to inak

Po prešetrení situácie sa zistilo, že člena organizácie medveď priamo nenapadol, iba bol videný asi vo vzdialenosti 30 metrov. "Napriek tomuto chybnému oznamu, za ktorý sa MO SRZ Žarnovica ospravedlňuje, naďalej vyzývame členov MO SRZ Žarnovica, ako aj ostatných občanov k zvýšenej opatrnosti," uvádza organizácia na sociálnej sieti.

K incidentu malo dôjsť vo štvrtok 18. apríla o 13.00 h a organizácia preto žiadala rybárov, aby boli v tejto lokalite obzvlášť opatrní. Organizácia má prvotnú informáciu ešte stále zverejnenú na svojom webe.

Prečítajte si príbeh Tomáša, ktorého s kamarátom napadol medveď na Poľane.

Zákon o medveďoch

Vláda v stredu 17. apríla schválila novely zákona o ochrane prírody a zákona o civilnej ochrane, aby sa pre výskyt medveďa hnedého mohla vyhlasovať mimoriadna situácia ako pri zemetrasení či teroristickom útoku.

Po jej vyhlásení by malo byť zakázané vytvárať vnadiská, ktoré by mohli prilákať veľké šelmy. Zároveň by samospráva mala byť povinná odstrániť už existujúce vnadiská na území s vyhlásenou mimoriadnou situáciou. Taktiež odporučila parlamentu, aby návrh schválil v skrátenom legislatívnom konaní.

Pozrite si archívnu reportáž zo 17. apríla o mimoriadnej situácii pre medvede.

Máš dobrý tip na reportáž?

Stiahni appku a pošli video zaujimavých udalostí z tvojho regiónu.

Zistiť viac
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok