Fico bol na kontrole. Prídu zmeny v diaľničných známkach, pozrel si výstavbu križovatky D1 a D4

ta3/Katarína Žgrlíková/TASR
19.4.2024 11:48 , Aktualizované: 19.4.2024 15:20

Premiér Robert Fico v piatok absolvoval kontrolný deň na ministerstve dopravy. Pozrel si výstavbu križovatky D1/D4, ktorá je dôležitá pre odľahčenie dopravy v Bratislave. Prví vodiči by mohli ňou prejsť koncom roka.

Oznámili novinky

Obchvaty niektorých miest by mohli byť oslobodené od diaľničných známok. Týkať by sa to malo celého obchvatu Bratislavy, Nitry, Žiliny, Popradu, Košíc a Prešova. Cieľom je odľahčiť dopravu v mestách.

"Minister dopravy navrhne vláde SR, aby sme oslobodili od diaľničných známok takzvané obchvaty miest. Nejaké úseky, pokiaľ ide o mestá, sú už oslobodené. No môžem povedať, že sa to bude týkať celého obchvatu Bratislavy, Nitry, Žiliny, Popradu, Košíc a Prešova," uviedol premiér.

Oslobodenie obchvatov od diaľničných poplatkov má platiť len pre osobné vozidlá. Ráž avizoval, že by sa tak mohlo stať od septembra tohto roka.

Vypočujte si detaily o avizovanej novinke.

Mosty treba opraviť

Fico oznámil, že havarijný stav veľkej časti mostov na slovenských cestách plánuje vláda riešiť cez projekty verejno-súkromného partnerstva. Investori by mohli dostať ponuku na opravu približne 500 mostov, na ktorých by po oprave určitý čas zabezpečovali aj ich údržbu a štát by investíciu postupne splácal, podobne ako jeden z úsekov rýchlostnej cesty R1 medzi Nitrou a Banskou Bystricou.

"Nateraz by sme chceli ponúknuť zahraničnému partnerovi balík 500 mostov, ktoré by niekto zrekonštruoval, štát by to potom splácal v klasickom procese PPP projektu niekoľko rokov," uviedol Fico.

Z Bratislavy do Komárna

Ďalším projektom, ktorý by mohli zrealizovať súkromní investori a štát by ich splácal, je rozšírenie trate z Bratislavy do Dunajskej Stredy o druhú koľaj. Premiér zdôraznil, že ide o najvyťaženejšiu časť slovenských železníc, kde už nie je možné nasadiť ďalšie vlaky.

"Preto je plán, aby sme postavili druhú koľaj Bratislava - Komárno a toto je veľmi dobrý príklad pre PPP projekt," dodal Fico. Ponuku chce predložiť investorom koncom júna aj pri plánovanej návšteve Číny.  

Novinky v letectve

V oblasti leteckej dopravy, konkrétne zriadenia linky z Bratislavy do Komárna, čaká vláda podľa premiéra na stanovisko Bruselu. Linka by mala byť dotovaná zo štátneho rozpočtu, čo by bez dohody s Európskou komisiou mohlo byť považované za nepovolenú štátnu pomoc.

Pozrite si záznam tlačovej besedy vo videu nižšie:

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok