Erdogan utrpel zdrvujúcu porážku, hovorí o zlomovom bode. Veľké turecké mestá ovládla opozícia

1.4.2024 10:34

Tureckému prezidentovi Recepovi Tayyipovi Erdoganovi a jeho vládnej Strane spravodlivosti a rozvoja (AKP) sa podľa priebežných výsledkov zrejme nepodarilo v miestnych voľbách dobyť radnice v Istanbule a Ankare.

Erdogan priznal porážku

Prezident výsledky označil za zlomové a uznal, že jeho strana nedosiahla požadované výsledky. Starostovia oboch miest z najväčšieho opozičného zoskupenia, Ľudovej republikánskej strany (CHP), vedú s veľkým náskokom v priebežnom sčítaní hlasov a už sa vyhlásili za víťaza. Kandidáti CHP uspeli aj v ďalších veľkých tureckých mestách a metropolitných oblastiach.

Starosta Istanbulu Ekrem Imamoglu vedie po sčítaní viac ako 87 percent okrskov s 50 percentami hlasov. Nad kandidátom z AKP a bývalým ministrom životného prostredia Muratom Kurumom má náskok desať percentuálnych bodov. "Vyhrali sme voľby. Ďakujem vám za podporu," povedal Imamoglu svojim priaznivcom.

Za víťaza volieb sa podľa agentúry AFP vyhlásil aj súčasný starosta Ankary Mansur Yavaş. Ten mal okolo 23:00 SELČ po sčítaní troch štvrtín okrskov náskok 25 percentuálnych bodov nad kandidátom AKP. "Tí, ktorí boli prehliadaní, vyslali signál tým, ktorí vládnu," povedal svojim priaznivcom Yavaş. Kandidáti opozičnej CHP vedú aj v ďalších troch najväčších tureckých mestách a metropolitných oblastiach.

Pozrite si, ako sa volilo v Turecku.

Voliči vyslali signál

Šéf CHP Özgür Özel k výsledkom komunálnych volieb povedal, že voliči vyslali vláde dôležitý signál. "Otvorili dvere novej atmosfére v politike," povedal šéf strany. Podľa neho voliči odmenili dobrú prácu starostov CHP v najväčších tureckých mestách, ktoré dobre viedli aj bez podpory centrálnej vlády.

Podľa celoštátnych výsledkov, ktoré reflektujú stav v 80 percentách okrskov, kde sa skončilo sčítanie, CHP dostala 37 percent hlasov a AKP 36 percent hlasov.

Erdogan sa podľa agentúry AFP "vrhol celou svojou váhou" do predvolebnej kampane. Prezidentovi, ktorý v politike začínal ako istanbulský starosta, veľmi záležalo na tom, aby AKP znovu získala radnicu v najväčšom tureckom meste, kde žije 16 miliónov ľudí a ktorí tvoria 30 percent tureckého HDP.

Strana spravodlivosti a rozvoja o radnici prišla v roku 2019, kedy jej kandidáta porazil v riadnych aj opakovaných voľbách práve Imamoglu.

"Bohužiaľ sme nedosiahli výsledky, ktoré sme si predstavovali," uviedol Erdogan pred sídlom AKP v Ankare. Neobvykle tichému davu podľa AFP povedal, že hlasovanie bolo pre jeho tábor zlomovým bodom, z ktorého vyvodia dôsledky. Prezident tiež sľúbil, že bude "rešpektovať rozhodnutie" voličov.

Zdrvujúca porážka

Podľa politického analytika Merta Arslanalpa je dnešný výsledok volieb pre Erdogana jedna z najťažších volebných porážok od vstupu do celoštátnej politiky pred viac ako 20 rokmi, píše agentúra Reuters. Podľa ďalších pozorovateľov môže mať Imamoglu po včerajšom hlasovaní prezidentské ambície.

Podľa máp čiastočných volebných výsledkov, ktoré zverejnili turecké médiá, CHP vedie predovšetkým na západe krajiny a vo veľkých mestách. Erdoganova AKP si udržala stred Turecka, ktorý má viac vidiecky ráz. Na juhovýchode oslavuje úspech strana kurdskej menšiny DEM.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok