Slováci preferujú investovanie do nehnuteľností. Podľa prieskumu druhému pilieru neveria

29.2.2024 00:00

Tvrdenie, že Slováci majú nedostatok peňazí na investície v porovnaní so západnými krajinami je podľa platformy Inwestown nesprávne. Podľa štatistík NBS máme v bankách uložených približne 43 miliárd eur. No problémom je skôr nedostatok finančnej gramotnosti. Údaje NBS naznačujú, že až 70 % tejto sumy leží na bežných účtoch, kde vplyvom inflácie úspory postupne strácajú na hodnote.

65671aa93fc11031511b9d4a_investown-ab-img-1.jpg
Zdroj: Investown

Druhý pilier

Podľa aktuálnych prieskumov, o ktorých píše platforma Inwestown prevláda u väčšiny ľudí nedôvera v schopnosť štátu postarať sa o ich starobné finančné zabezpečenie a poskytnúť dostatočne vysoký dôchodok.

Túto nedôveru ešte posilnili plánované zmeny v druhom dôchodkovom pilieri, o ktoré sa postarala nová vláda.

Ten sa už v minulosti opakovane menil a aj teraz je v hre napríklad využitie ľuďmi nasporených prostriedkov na plátanie dier v iných častiach štátneho rozpočtu, prípadne jeho otvorenie.

To by umožnilo sporiteľom z II. piliera vystúpiť a prerozdeliť svoje úspory do iných, potenciálne aj výnosnejších fondov či investičných možností.

Investovanie do nehnuteľností

Dnes existuje veľa možností na investovanie na trhu, či už krátkodobých alebo dlhodobejších. Medzi tie konzervatívne patria investičné fondy a ETF fondy, kým medzi rizikovejšie patria napríklad akcie. Slováci však jednoznačne lákajú nehnuteľnosti.

"Potreba vlastniť vlastnú nehnuteľnosť namiesto bývania v prenájme u Slovákov dominovala vždy. Vlna mimoriadne lacných hypoték, ktorá skončila až pred rokom či dvoma, však mnohým rodinám umožnila kúpiť si napríklad druhý či dokonca tretí byt, ktorý potom začali prenajímať. Zároveň profitujú zo všeobecného rastu cien nehnuteľností, takže po 5, 10 či 15 rokoch naozaj dokážu byt predať o desiatky percent drahšie," vysvetľuje Peter Maslík, spoluzakladateľ investičnej platformy Investown.   

A čo sporenie na dôchodok?

Zatiaľ čo v zahraničí je investovanie a individuálne sporenie na dôchodok bežnou témou, znalosti Slovákov v tejto oblasti sa zatiaľ len pomaly približujú európskemu priemeru.

Väčšina našich úspor zostáva uložená na bežných účtoch a len približne piatu časť skutočne investujeme, či už do dôchodkových sporiacich systémov alebo nehnuteľností, informovala v tlačovej správe platforme Inwestown.

Povinnosti pri investovaní do nehnuteľností

S takýmto investovaním do nehnuteľností sa však spája aj niekoľko "povinností."

"S vlastníctvom nehnuteľnosti prichádzajú viaceré ťažkosti, napríklad nutnosť priebežných opráv po nájomníkoch, alebo aj pomerne náročné hľadanie potenciálneho kupcu, ak chcete svoju investíciu do bytu či domu zlikvidniť. Ale samozrejme, tou najväčšou prekážkou je nutnosť disponovať dostatkom peňazí alebo spĺňať čoraz prísnejšie pravidlá pre poskytnutie hypotéky, aby ste si niektorú z čoraz drahších nehnuteľností mohli vôbec kúpiť," vysvetľuje Maslík. 

Novou možnosťou je vlastniť nehnuteľnosť už aj pri investovaní od 20 eur mesačne.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok